Want your
own Fotopage?






 
~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 17-Apr-2010 09:12 Email | Share | | Bookmark
From Taiping With Love

 
 
 
View all 7 photos...
sempena blk kg baru ni, dpt gak aku gi lake garden kt tepeng ni...dh lama tingin nk g, dr citer sepi lg...huhuhuhu...tp x de kesempatan nk g...so kali ni, dpt la gak merasa naik kwekkk...kweekkk tu... cantik sesanagt tempat ni...aku suke, tp x dan nk dok lama2...harap2 dpt gi lagi lenkali...
utk kali ni, ada la 2 3 pic utk diabadikan disini...
FROM TAIPING WITH LOVE..












ni lak kes besday en garpil..keh..keh...ingat budak2 je ke leh ada kek..uhuhu
kek simple tajaan mak menakan..tp aku yg pilih
bukan ape, tertarik lak ngan gambor 'garpil' kat atas kek tu....ahahahha
tp x de la adegan potong2 kek nyanyi2 bagai...cuma potong n bg anak2 sedara mkn...



geram nengok jambu yg berkemerahan dan kehijauan kt umah PIL
geram gak nengok yg berguguran..
kera2 pun byk yg serang, tp x la pulak dikutip yg kt bwh tu...nk yg atas je...



abis la sudah citer kt kg
jumpa lg di lain n3 k...muahhhhhh!!


Wednesday, 14-Apr-2010 12:05 Email | Share | | Bookmark
sate ayam

 
 
 
sate...sate....
keh...keh....besor gedabak sate aku ni haaa....
mkn 3 cucuk dh kenyang..
esok nk blk kg...ayam ada 2-3 ketui dlm peti ais, harus dihabiskan...
kacang tanah pun ada dh lama beli...so, jd la sate ayam!!
google2 resepi jumpa la resepi yg lengkap..
alkisahnya...aku bakar lam oven je...yo la mana la nk leh bakar arang dok epatmen ni
pastu tunggu punya tunggu, x mo garing2 lak...
so, aku kuarkan dr oven, en garpil lak ambik alih bakar atas dapur gas..huhuhuhuhu
lidi sate tu hasil simpanan dari sate2 kajang...huuuu...bila mkn sate, lidi tu aku simpan konon nk wat sate la...tp berabad gak la dok dlm laci, baru menjadi...
jom layan...tp gambor je la...satenya dh abis!!!







resepinya aku copy terus dr sumber mesra.net..
tp pandai2 la agak bahan sbb byk tu- utk 150 cucuk


Quote:
Bahan-Bahan:
Untuk 140-150 cucuk sate

•2 kilo dada ayam
•1 kilo isi ayam dari seekor ayam tanpa dibuang lemak
Bahan untuk memerap(disatukan dan dikisar)

•10 ulas bawang merah
•1 ulas bawang besar
•6 ulas bawang putih
•4 batang serai
•5 inci halia
•2 sudu makan jintan manis ditumbuk kasar
•1 sudu makan jintan putih ditumbuk kasar
•1 sudu biji ketumbar ditumbuk halus.
Bahan perasa

•5 sudu makan serbuk kunyit
•2 sudu makan madu.
•500 grm gula pasir
Cara:

•Isi ayam dari bahagian dada dan seekor ayam dipotong kiub jangan dibuang lemaknya.
•Satukan dengan bahan memerap dan masukkan bahan perasa. Gaulkan bahan ini sebati dan simpan didalam peti sejuk semalaman.
•Cucuk isi ayam yang telah diperap semalaman dgn lidi sate.
•Siap sedia untuk dibakar dan dihidangkan.

KUAH KACANG

Part Bumbu cili.(sambal cili)

•2 gengam cili kering
•6 ulas bawang merah
•4 ulas bawang putih
•2 batang serai
•1 cawan air
•sedikit asam air asam jawa
•minyak menumis
Part Kuah Kacang

•1 kg kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga masak.ditumbuk halus
•8 ulas bawang merah.
•5 ulas bawang putih
•3 inchi halia
•2 batang serai
•1 sudu makan jintan manis dikisar halus
•1 sudu makan jintan putih dikisar halus
•1 sudu makan udang kering ditumbuk
•1 cawan santan cair
•1 cawan air asam jawa.
•minyak menumis
•garam dan gula
Cara:

Part bumbu cili.

•Goreng kesemua bahan ini dgn sedikit minyak hingga kekuningan dan tuangkan air kedalam kuali..renihkan sehingga cili kembali kembang dan kisar bahan ini halus.
•Pijarkan minyak goreng bumbu cili sehingga pecah minyak. warna cili akan keperangan. Masukkan air asam jawa. Setelah masak simpan bumbu cili semalaman. Cili akan bertukar menjadi merah keesokan harinya
Part kuah kacang

•Mesin bawang merah, bawang putih, halia, serai, jintan manis, jintan putih dan udang kering. Goreng bahan ini dgn minyak yang banyak selama 10 minit.
•Masukkan 1/3 bumbu cili dan kacang tanah. Masak hingga kacang sebati. Tambahkan cili jika ingin pedas.
•Masukkan santan dan air asam jawa. Dan perasakan dengan garam dan gula.
Cadangan Hidangan:

•Hidangkan kuah kacang ini dengan sate dan lebihan bumbu cili. Jika ingin pedas lagi campurkan bumbu cili.
Tambahan:

•Resepi ini diperolehi dari seorang peniaga sate yang terkenal di Kuala Lumpur.



Tuesday, 6-Apr-2010 02:07 Email | Share | | Bookmark
n3 bersihkan sawang

 
 
 
View all 5 photos...
HUWAARGGHHH!!! CAKKK!!!
uhuhuhuhuhu...salam...
sampai gak seru nk masuk n3 ari ni
nape ekk...makin lama makin malas nk snap pic...n makin malas lak gak nk masuk n3
tp ari ni mai mood rajin skit...leh la utk lap2 habuk n sawang kt n3 ni ha...hik..hik...

laksa kedah/ laksa penang/ laksa utara?
laksa kedah la kot sbb yg buatnya org kedah kan...wpun semuanya sama je...
ni buat bila ntah x hingat...2 minggu lepas kot...
jemput2...tp dh abis...uhuhuhu



ni lak menu semalam..
menu2 sblm ni dh malas nk snap...semalam je rajin sket..
mungkin ada yg pasan, asal sotong je mesti aku wat goreng tepung
ehehehhe...ni menu feveret en garpil...
kalau nampak sotong je, mula la dia sebut goreng tepung...



kari ayam yogurt...menggantikan santan
biasanya kalau letak yogurt ni, kuahnya kasi pekat skit...baru best nk layan...mcm mamak daa...eheheh

Quote:
resepi kari ayam yogurt

1/2 ekor ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
2 biji kentang - dipotong dadu besar
2 biji cili hijau - dibelah
1 bungkus kecil rempah kari ayam
1-2 s/b serbuk cili
3 s/b yoghurt
3 s/b minyak sapi
1 biji tomato- belah 4

bahan tumis

daun kari
2 biji bwg merah-hiris
2 ulas bawang putih-hiris
bunga lawang, k kayu manis, buah pelaga

bahan tumbuk

5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 cm halia

CARA-CARANYA:

Panaskan minyak sapi didalam periuk, masukkan bahan tumis, kacau sampai naik bau, pastu masukkan bahan tumbuk, kacau hingga garing, kemudian masukkan rempah kari dan serbuk cili yg dah dicampurkan ngan sedikit air, kacau hingga garing.
Masukkan ayam dan kentang kedalam kuali, gaul rata dan masukkan yoghurt, kacau lagi hingga sebati kemudian masukkan air secukupnya tetapi jangan terlalu banyak, anggaran rata menutupi ayam dan kentang tadi, kacau dan biarkan hingga mendidih, masukkan cili hijau, garam dan perasa. kacau lagi dan bila ayam dan kentang masak, masukkan tomato. kacau jap n leh tutup api




ikan terubuk masin dari sarawak...
member kasi...x tau nk masak ape..kite goreng dulu
pas ni baru pikir yg belen tu nk wat ape...
any idea kekawan??
ehehehehehhe



kek ni kalo kat kg mama panggil kek bodo
sbb kosong je x byk bahan
lebey kurang sama bahan ngan kek marble kat n3 lepas cuma kali ni plain je x de marble2
tp sbb nk bg nampak sedikit pandai, aku letak je coklat cair kt atas tu...ekekekek
skang ni kalo wat kek aku suka benor wat dlm cup..sbb x yah tunggu sejuk nk kuarkan dar loyang
kuar je oven terus leh ngap
kalo en garpil, dia mmg suka mkn kek panas2 kuar oven, kalo dh sejuk, dia pandang sepi je la...
sebenarnya idea corak carik coklat atas kek ni bila view fp nurul ain tokey kek..
tp resipi kek ni aku belasah resepi sendiri jerk...



Quote:
resepi vanilla cup cake

1/2 cawan gula pasir- kisar halus (kalo nk lebih manis leh letak 3/4 cwn)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan mentega- anggaran 4 sudu besar (penuh)
2 biji telur
1 sudu teh pure esen vanila- pure esen vanilla biasanya pekat skit mcm ubat batuk cap ibu dan anak-kalau x de guna yg biasa je pun ok..
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
sedikit coklat masakan- dicairkan

cara

satukan gula ngan mentega
pukul sampai kembang
pastu masukkan telur sebiji demi sebiji
masukkan esen vanila
satukan tepung gandum nagn baking powder- ayak
masukkan dlm adunan td skit2
sudukan dlm paper cup - bakar selama 20 mnt
bila dh masak n kuarkan dari oven, corakkan atas kek ngan coklat cair





Wednesday, 24-Mar-2010 07:07 Email | Share | | Bookmark
menu simple dimple

 
 
 
View all 7 photos...
cepat...cepat...cepat! masuk n3 sblm semua jd pekasam n tapai
huhuhuhu...ni semua menu ulangan kecuali pajeri nenas...
saje tempek gambor sbb aku dh snap...ekekekekke
layan jom...semalam n 2-3 hari lepas punya menu
yg lain2 dh terdelete dr hp..huuuu...sedey...!

ni le menu dinner semalam..
(rosak lg dietku...argghhhhhh...aku ni telo goreng pun x tahan tgk!)



pajeri nenas yg simple dimple setelah aku suka suki je edit bahan2 yg sepatutnya...eheheheh...tp rasa tetap mcm pajeri...hohohoho





Quote:
resepi pajeri nenas - setelah di edit bahannya oleh aku

1/2 biji nenas separuh masak- buang kulit n hiris tebal 2 cm
1/2 cawan santan pekat
1 bungkus serbuk rempah udang- aku guna adabi- belasah je serbuk rempah apa yg ada
1 biji bwg besar-tumbuk
3 ulas bwg putih- tumbuk
1 biji cili merah- belah 2
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar udang kering- tumbuk


bahan tumis

1/2 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
1 tangkai daun kari
kulit kayu manis

cara:

tumis bahan tumis sampai bau satu umah
masukkan serbuk kari (bancuh ngan air skit)
pastu masukkan bahan2 tumbuk
kaco2 sampai rempah garing (bukan hangit)
pastu masukkan nenas diikuti santan n cili merah
biar sampai nampak pecah minyak
masukkan cili merah..


kung pou chicken ni menu ulangan...aku ske...aku ske...aku ske!!
resepi rujuk sini



mee goreng mamak ambik resepi kt umah mariam
thanx dik...



puding roti ni dh byk kali wat...
yg kali ni x de yg dh potong sbb yg ni bwk mkn2 kt opis..
resepi kat sini



dlm dok layan2 tenet, tetiba lak rasa nk mkn kek...
ekekekek...dh lama rasanya x membaking, kalau wat utk jual pun biasanya kek coklat kukus..so, semalam kemas2 skit oven, lap2 habuk..ekekekekjd la kek marble ni..tp wat dlm cup je...yg ni guna resepi mama...senang sesangat



Quote:
resepi marble cup kek

2/3 cawan gula pasir- kisar halus
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan mentega- anggaran 4 sudu besar (penuh)- org kedah kata bumbun..eheheheh...org malaysia kata ape ek...
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar serbuk koko

cara

satukan gula ngan mentega
pukul sampai kembang
pastu masukkan telur sebiji demi sebiji
masukkan esen vanila
satukan tepung gandum nagn baking powder- ayak
masukkan dlm adunan td skit2
bahagi 2- 1 bhgn campur serbuk koko
sudukan dlm paper cup selang seli- bakar selama 20 mnt


ni menu malas nk masak...ehehehhe
goreng ayam ngan tepung, kentang wat ala2 wedges kfc
tanya en garpil, dia x mo nasik, so, mkn ayam ngan kentang je la...tu pun dh kenyang kan..



Quote:
ayam goreng tepung

1/2 ekor ayam- potong kecil- gaul garam skit je
1 biji telur- putih- kalo x cukup pandai2 le tambah

bahan tepung- satukan

1 1/2 senduk tepung gandum
1 1/2 senduk tepung beras
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu teh garam

cara:

gaulkan ayam ngan putih telur, golekkan secara rata dlm adunan tepung
goreng dengan minyak yg banyak- api sederhana


Quote:
kentang wedges

2 biji kentang- pilih yg bujur memanjang
putih telur

tepung secukupnya- (leh guna baki tepung goreng ayam td, kalo x cukup, tambah2 le sendiri)

cara:

potong kentang memanjang- sebiji leh dpt 6 potongan
masak air sampai mendidih- masukkan kentang selama 5 mnt- angkat dan toskan
gaul ngan putih telur- golekkan dlm tepung
goreng hinggan garing


ok...takat ni dulu...nk edit pic lain...nti samb lgi yo...uhuuuuuuuu
babai




Sunday, 21-Mar-2010 09:48 Email | Share | | Bookmark
belon panas putrajaya 2010

 
 
 
View all 4 photos...
salam sumer...
akhirnya dpt gak bersiaran kembali dari putrajaya..huhuhuhu
rasa mcm dh lama sgt x update kt sini...
gambar2 pun byk yg tertangguh x sempat nk edit...
thanx pd kwn2 yg bertanya khabar melaui sms...n ada yg tinggal pesan dlm comment
huhuhu...sungguh terharu tau!
ingat x de yg pasan kewujudan diriku ini...

n3 kali ni aku nk bg laluan kat belon panas dulu...
cepat2 aku edit sbb kalau dh lambat, mcm x best le pulak
dh la ari ni ari last..baru sempat nk gi...
terjah presint 2 ngan kuarga makdak...
en G lak keje, x dpt join...
tp x byk sgt pun pic yg dpt ambik
gi dh terlewat...
belon dh tinggalkan daku..uhuuuu










penat berjalan, bersila je atas jln..suke ati le kan!



haa...tu je...uhuuuu...skit je kan...
utk kak madiha...ni je pic yg ada utk tatapan akak yg x dpt gi...ehehehe
nk wat camana kan...ehehhehe
ni 1st n3 guna photoscape..uhuuuu...thanx ye kak..
ok la...babai

p/s; utk pic yg lebih cleaarrr...sile la melawat fbook ku yer..uhuuuu
ni kes malas nk edit dh ni...





[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net