~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Jun-2010 12:06 Email | Share | Bookmark
berderet2 dan meleret2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
salam...
dh lama rasanya x bern3 fp aku nih
asyik kat blog je
bukan ape, line kt umah ni x elok nk update fp
kalau blog laju je bila update
kalau kt opis dh tentu la x sempat nk update ape2...
tp kali ni aku try copy link dr blog...
x leh nk browse satu2 dr fp..sampai esok pun lom tentu menjadi
berderet la kan bila lama x update ni..
jom layan je la

kek carrot walnut
resepi hampir sama mcm kt sebelah
tp aku tempek lg sekali sbb yg ni dh dialih bhs kan



Quote:
CARROT WALNUT CAKE
Sumber: Sifu Suria

Bahan-bahannya:

4 biji telur ~ asingkan putih & kuningnya
1 1/2 cawan ~ minyak sayur atau minyak jagung
150 g~ gula kaster (saya kurangkan jadi 130gm) aku lak boh 100 g je..dh cukup manis dah----> nuanza
150 g~ gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan ~ lobak merah diparut ( jangan diperah airnya)

Bahan-bahan yang perlu di ayak:
250 g tepung gandum
1 teaspoon suduteh serbuk kayu manis ( saya tak letakpun sebab tak suka rasanya)- sama gak..x boh---->nuanza
1 1/2 suduteh baking soda (saya guna 1 sudu teh baking soda aje)- sama ----->nuanza
1 suduteh garam
1 sudu teh baking powder

100 g walnut ~ di cincang (saya bakar dahulu dalam oven sebelum dicincang- memang
sedap letak walnut ni!)- aku guna hazelnut---->nuanza

Cara-caranya:

1. Pukulkan kuning telur (saya guna mixer, pukul sampai kembang sikit).
2. Kemudian masukkan minyak, gula kaster & gula perang, serta lobak merah
yang diparut tadi.(Sekiranya lobak merah yang diparut itu mengeluarkan terlalu
banyak air, buangkan airnya tanpa memerah isi lobak merah tersebut)
3. Masukkan walnut, kacau sebati.
4. Kemudian masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi, kacau sebati.
5. Pukul putih telur di mangkuk lain dengan mixer hingga keras.
6. Masukkan putih telur ini sedikit demi sedikit ke dalam adunan, kacau perlahan-lahan,
satu arah sahaja, sila gunakan spatula atau senduk kayu, tak sebati sangat pun
tak apa asalkan tidak terlebih kacau.
7. Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit atau sehingga masak.

Frosting - aku x wat pun--> nuanza
120 g butter
250 g cream cheese
120 g gula aising

Caranya :
Pukul kesemua bahan hingga kembang dan ringan. Sapukan ke atas kek yang telah disejukkan dan hiasi dengan walnut.

Remarks: Tanpa frosting pun kek ini sedap dimakan...




nasi ayam dh byk kali wat
resepi pun dh ada kt sebelah









dok mai mood meroti lak..eheheheh







bubur pulut hitam utk mkn petang2





Quote:
bubur pulut hitam


3/4 cawan pulut hitam- 2 org je nk mkn
1 cawan santan- aku guna santan kotak + 1/4 cwn air
4 sudu besar gula- lebihkan kalau suka manis
secubit garam
2 helai daun pandan

cara:

masak pulut hingga kembang (pulut tu pecah)
masukkan gula dan garam, biarkan jap
pastu masukkan santan + air (x yah letak air kalau air rebusan pulut tu byk lg)
masukkan daun pandan dan biarkan mendidih- kacau selalu utk elak santan naik kepala






ni kes mencari org jual sambal ikan masin nk mkn ngan nasik lemak x penah jumpa
last2 wat sendiri..puas ati aku mkn sampai 2 hari berturut2




Quote:
sambal ikan masin

ikan masin secukupnya- aku guna 2 keping ikan duri sebesar tapak tgn
1 senduk cili kisar
3 biji bwg merah-tumbuk
2 ulas bwg putih-tumbuk
1 biji bwg besar- hiris
air asam jawa

cara:

potong ikan masin kecil2, rendam jap dan goreng hingga garing- ketepikan
dgn minyak yg sama, tumis bwg besar yg dihiris
bila bwg dah layu, masukkan bwg tumbuk, pastu cili kisar
biar hingga garing dan cili masak
masukkan air asam jawa
masukkan ikan masin
rasa dulu sblm masuk garam sbb biasanya sambal dh jd masin bila masuk ikan masin...






ada jagung dh agak 2-3 hari dlm peti
last2 wat nasi jagung





Quote:
nasi jagung

2 cawan beras
1 cawan jagung
2 cawan air
1/4 cawan susu cair
1 biji tomato- cincang
1 sudu besar serbuk kari + 1 sudu besar rempah kurma- campurkan ngan air jdkan pes
2 helai daun pandan
1 kiub pati ayam

bahan tumis-

3 sudu besar mentega / marjerin
2 biji bwg merah- mayang
2 ulas bwg putih- mayang
kulit kayu manis, bunga lawang
sedikit halia- hiris

cara;

basuh beras dan toskan-
panaskan periuk nasi atas api dan masukkan mentega
bila dh panas, masukkan semua bahan tumis
bila agak layu dan kekuningan, masukkan pes rempah
kemudian masukkan beras dan jagung diikuti semua bahan lain
alihkan ke periuk elektrik atau dibiar di atas dapur gas hingga masak





makan ngan ayam masak merah





ok la...dh byk lak rasa
nti samb lg di lain n3...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net