~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 23-May-2010 13:06 Email | Share | Bookmark
nasi daging

salam....
mlm ni terlebih rajin, rasa nk update aktiviti ari ni...tangguh2 kang dh malas lak
tghari td, aku ada 'lunch date' kt umah...
so, tghari ni berasap gak la dapur..(selalu mmg jarang masak tghari sbb en garpil keje...)
menu td, nasi daging yg pemes kot belah utara
mungkin ada yg penah dgr tp x penah tgk dan x penah rasa
mungkin ada yg penah tgk, tp x tau nama
mungkin ada yg x penah dgr langsung pun

dulu kt kg, selalu gak mama wat nasik ni sbb lauknya simple
so ari ni, dgn imbasan2 dari dapur mama dan umah MIL (penah masak nasik ni masa kenduri korban), aku pun praktikkan kt dapur ku...
bg aku yg bukan pandai sgt masak pun, kira menjadi la...tp kalau otai2 tgk...ada skit rasa malu la...sbb..rupa bentuk nasik x cun..aku guna beras biasa je...



lauknya, dh tentu la daging yg ada dlm nasik tu, acar timun, papedom(x de dlm gambar sbb kehabiisan masa aku snap pic ni), kari ayam (patutnya dalca tp aku x de dhal, blasah je...)



Quote:
resepi nasi daging

1 kg daging- potong petak besar, rebus bersama hirisan halia sampai lembut- simpan air rebusan
5 pot beras
5 pot air rebusan daging
1 pot susu cair
1 bungkus kecil serbuk kurma adabi- suka ti la nk jenama ape- bancuh ngan air skit
2 biji tomato masak- cincang kasi lumat!
2 helai daun pandan

bahan2 utk tumis:

2 sudu besar minyak sapi / mentega- aku guna planta je sbb x dak minyak sapi
2 biji bwg besar- hiris
3 ulas bwg putih-hiris
halia- agak2- hiris
bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga- agak2 je la- jemput serba sikit

cara;

masukkan beras dlm periuk yg nk guna masa mask nasi
cuci beras sampai bersih- toskan- letak tepi
panaskan kuali- leburkan minyak sapi
tumis bahan2 tumis sampai bau kt umah sebelah- agak2 garing yer..
curah dlm beras yg dh cuci td- sekali ngan minyaknyer yer...
pastu masukkan semua bahan lain
jgn lupa masukkan sekali daging yg telah direbus td-(yup, masak sekali nagn nasik)
tambah 1 sudu teh garam-
tekan On..tunggu sampai nasik masak
(aku punya kes, nasik x masak wpun button dh naik..so, angkat letak atas dapur gas..)


acar timun



Quote:
resepi acar timun

1 biji timun- buang kulit- hiris membulat
2 biji bwg besar- hiris
1 biji cili merah
secubit garam
1 sudu teh gula
1 biji limau nipis (ambik airnya)/ 1 sudu teh cuka

cara:

gaul semua bahan hingga sebati


air asam..



Quote:
resepi air asam

5-6 biji cili api
seketul belacan- agak2 besar kiub ayam
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar pes asam jawa adabi
1/4 cawan air masak

(kisar semua bahan di atas)

bahan hiris:

2 biji bwg besar
2 biji tomato
2 biji cili merah

gaul semua bahan hiris bersama bahan kisar
tambahkan secubit garam dan ajinamoto kalau suka


kari ayam (aku wat agak pekat)




opsss.....sbb ada air batu kt umah, terasa la nk kisar2
biasa mmg aku x penah wat air batu..tp ari ni, aku beli byk sbb ada tetamu..so apa lagi
kasi kisar!!!



okey...sekian laporan utk mlm ni
kita jumpa di lain n3 wokey..ehehhehe


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net