~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 29-Nov-2009 17:24 Email | Share | Bookmark
salam aidil adha

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
aidil adha kali ni beraya kat umah mentua
x byk pic yg aku ambik...
ada la 2 3 keping sekadar utk kenangan aidil adha

aku wat almond london n kek skit utk bekalan ke sana..
ekekekke...mcm takut x de makanan lak
padahal kt umah PIL aku berlambak makanan

ni kek keret yg ditoping ngan cream chese
sblm ni wat x letak walnut kat dlm
leh je layan
tp kali ni aku gatai gi letak walnut, mmg aku x leh layan!
ada yg kata sedap letak walnut..tekak x sama kan
encik garpil pun kurang layan bila letak walnut
tp sejujurnya aku suka rasa kek ni, mmg sedap n bertekstur ringan
cuma lain kali x mo boh walnut





Quote:
CARROT CAKE
Sumber: Detox
(aku copy dari FP kak mal)

Ingredients

A)
250 g plain flour
11/2 tsp baking soda
1 tsp salt

B)
170 g castor sugar
140 g brown sugar
4 egg yolks
1 1/2 cups veggie oil
1 cup grated carrot

C)
4 egg white

D)
100 g toasted chopped walnut

Method :
Preheat oven to 180C
a) Sift A, put aside
b) Mix B thoroughly
c) Beat egg white with electric mixer until stiffen.
d) Add A to B, mix well.
e) Add in egg white to to mixture and slowly mix it. Do not overbeat, enough by stiring the egg white combine. This will make the cake lighter.
g) Finally add in the walnut.
h) Greased 9 inch pan.
i) Bake for 1-11/4 hours.

Let cool.

Cream Cheese Frosting

Ingredients:-
200g cream cheese
180 g whipping cream
100 g castor sugar.

Method
a) Beat cream cheese and sugar until white and fluffy
b) Add in the whip cream and beat until smooth.

ni lak kek gula hangus...
gambar x clear lak sbb x sempat nk ambik elok2..mengejar masa sbb dh nk gerak ke kg masa ni





resepi ni lebih kurang sama ngan resepi yg aku dh letak kat link sebelah
cuma bahnnya berganda skit
tp disebabkan ada yg bertanya tentang cara wat kek ni ngan detail, aku ceritakan la sekali lg dgn cara aku sendiri...
harap2 lebih mudah paham n masih waras pas ikut cara bahasa aku...
CEH!!! mcm terer sgt konon...ekekekekek
aku cuma kongsi2 je ok..bukan mengajar..sbb aku bukan sifu

Quote:
kek gula hangus @ kek sarang semut

bahan2

ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan

2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega

cara:

masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan

bahan lain:

7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1 tin susu pekat manis disukai ramai (termasuk semut)- aku x abiskan 1 tin pun, dlm 3/4 tin je
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder (harap maklum, yg ni aku gatai tambah sendiri sbb geram buat ari tu x mo naik..so, aku tambah je la...)
1 sudu teh esen vanila

cara:

pukul telur sampai betul2 kembang - jadi berbuih2...
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh)
pastu masukkan susu pekat
kasi putar lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila
pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan skit2 dlm adunan..sambil2 le gaul2
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
ratakan...
biarkan terperam dlm bekas tu dlm 3 jam...(bertutup ye...nanti lalat masuk!)
pastu sblm masuk loyang, gaulkan sekejap utk sebatikan tepung yg mendap ke bawah
bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
biarkan sejuk sblm telungkupkan dari loyang


sebenarnya x tau la kalau x peram, menjadi ke tak lubangnya
aku peram pun sbb ada keje lain nk wat..
so, bancuh dulu adunan ni, pastu leh wat kek lain dulu dlm oven tu sementara nk tunggu
hasilnya, mmg lembut n berlubang2 sampai semut tingin nk wat sarang...huuhuhu
ni diakui sendiri oleh encik garpil selaku tukang rasa aku yg diiktiraf..huhuhuhu...



aku ngan encik garrpil ngan pulasan ngan rambutan



ngan budak kecik yg sibuk sekali ngan rambutannya



ngan ibu mertuaku



encik garpil ngan budak kecik yg suka mkn rambutan



sessi mengutip rambutan yg diterbangkan dari atas pokok



akhirnya pencuri rambutan yg dicari2 selama ni dpt jugak ditangkap
siap senyum lagi tu!
ekekekekek...gurau jek!
ni la org yg bertanggungjawab menurunkan buah rambutan







3 org lanun kubu gajah..diketuai budak paling kecik tu..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net