~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Oct-2009 02:07 Email | Share | Bookmark
raya lagi...

 
 
salam...huuu...berabuk dah fp ni
x sempat nk update...
lgpun, x de apa sgt nk letak pun
x sempat aku nk klik2 gambo masa org dtg...
thn ni wpun x de umah terbuka, tp umah aku sentiasa dikunjungi tetamu...
x de la letih cam org wat umah terbuka kan sbb tetamu yg dtg dlm bilangan yg kecil n aku masak pun skit2 je...sekadar menjamu tetamu...
kalau wat open house, kena masak beriya la kan..huhuhuhu...

ahad lepas, berjumpa gak ngan kak hanaz..selama ni berborak kat fp ni
best jumpa kak hanaz...frendly sgt2...n rasa cam mudah mesra ngan dia...
hehehhe..
dan tentu nya aku x lepas peluang bergambar sbb pertama kali jumpa kan...
aku wat mee kari je sbb dh x tau nk masak pe...
(malu ngan kak hanaz sbb dia kan otai masak...huuuu...akak...terima la daku seadanya yer...)














Quote:
resepi mee kari

1 kg kerang
600 gm udang
2 peket serbuk kari (serbuk kari ikan + serbuk kari ayam)
3 biji bwg putih + 4 biji bwg merah + 2 sudu besar udang kering- tumbuk/ blend
3 biji bwg putih + 4 biji bwg merah- hiris
1 biji kelapa ambik santan- aku guna santan kotak je..1 kotak
2 tangkai daun kari
2 biji kentang- potong dadu
1- 2 bungkus mee kuning
2-3 keping asam keping
1 peket tauhu kering- potong 2

bahan hiasan:

tauge, sawi, fishball, fish kek- celur
cili merah, telur rebus
bawang goreng

cara:

kopek isi kerang (kalau nk rebus dulu pun ok..tp aku x rebus, terus kopek tp susah skit la...tp x pe..sbb encik garpil yg kopekkan..huhuhuhuhu)
udang dibuang kulit dan kepala (jgn buang terus, ambik kulit udang dan kepala tu, rebus, blender dan tapis ambik air..) tp jgn sesekali blender kulit kerang dan masukkan dlm kuah!!!
satukan serbuk rempah ngan bwg tumbuk, campur air skit jdkan pes
tumis bwg hiris bersama daun kari sampai garing pastu masuk pes rempah td
biar sampai rempah masak
kemudian masuk air udang dan kentang
biar sampai kentang empuk, masukkan santan
bila mendidih, masukkan kerang dan udang
masuk garam, asam keping dan tauhu kering
biar mendidih jap, tutup api..(jgn lama sgt, nti kerang kecut n udang keras)

(kepekatan kuah tu bergantung la pada selera masing2...)




Quote:
resepi dark chocolate moist cake

1 ketul butter (250 g)
1 cawan serbuk koko (aku guna campuran serbuk koko biasa dan serbuk oreo powder)
1/2 cawan gula
1 1/4 cawan susu pekat manis (tambah kalau suka manis)
1 1/4 cawan susu cair / susu segar / air kosong (mana2 pun boleh)

(campur semua bahan dlm periuk, didhkan sampai butter cair dan serbuk koko larut, ketepikan...)

4 biji telur
1 sudu teh esen koko / vanila


(satukan dan blender sampai kembang)

3 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder

(satukan dan ayak)

cara:

masukkan telur yg telah di blender kembang ke dalam adunan koko yg telah dimasak td
gaul perlahan2
kemudian masukkan tepung skit2...sampai abis
kalau rajin, tapis dulu masa masuk loyang
kalau tak, hentam ja
pastu bakar suhu 160 darjah 45 mnt..(ni suhu oven aku, kena ar ikut suhu oven memasing ok)
n hias suka ati...huuuuu
(aku guna loyang petak 22 x 22 cm tebal 7 cm, biasanya aku akan guna 1 1/2 adunan utk loyang saiz ni...tp kalau loyang yg nipis, (5-6 cm) adunan ni dh sesuai)

utk topping:

1/2 cawan whipping cream (kalau x de, gantikan ngan susu cair tin tu pun leh)
1/2 bar coklat masakan
1 sudu besar mentega/ shortening

panaskan whiping cream guna kaedah double boiled dan masukkan coklat dan mentega
biarkan sehingga coklat cair....
curahkan atas kek yg telah sejuk
(terbalikkan kek)
leh tabur ngan coklat rice, badam cincang, coklat parut..atau biar je cam tu..


kat bwh ni lak sekitar jamuan raya kat opis







x yah la nk teropong cari gambo aku, mmg x de pun, aku kan tukang ambik gambo jer...huuuuuuu



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net