~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 23-Aug-2009 12:33 Email | Share | Bookmark
entry lagi...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



salm semua...
2 ramadhan dh pun berlalu
esok baru le nk merasa puasa kat opis...
2 hari ni puasa kat umah je...semua ok je la kan...
nk update dr pg td tp line mcm lembab skit ari ni
dh mlm ni baru ok skit...
ni pun x tu la lepas ke tak nk update ni...
mcm biasa la ye...entry ramdhan ni, x sah le kalu x de pic makan2
wpun hanya seadanya, sbb aku berbuka sorng2 je...garpil buka kat tempt keje, tp aku tetap nk uplod gak..ehehehehhe



ptg semalm sempat gk aku wat biskut
mungkin ada yg kt masih awal, tp takut x sempt nk siapkan beberapa tempahan
tp biskut semalm bukan biskut tempahan tp sesaja je ketagih nk membakar..huhuhuh

dah lama teringin nk mkn kerabu sotong
semalam baru le merasa....
mmg kena ngan selera aku
masam pedas...
simple je la lauk semalam..bakar ikan cencaru, wat kerabu sotong...
pastu ingat nk wat air asam utk cicah ikan bkar, sekali belacan lak abis
sib baik ada budu sebagai penyelamat...











kerabu sotong dlm proses



dah siap gaul dah

Quote:
resepi kerabu sotong

sotong secukupnya

2 biji limau ksturi- ambil airnya

bahan hiris:

bunga kantan
daun kesum
bawang besar
cili merah
cili api

cara:

sotong potong bulat2
rendam dlm air mendidih (bukan rebus tau..rendm atau celur je..dlm 5 mnt)
pastu masuk dlm mangkuk
masukkan semua bahan lain dan gaul
tambah garam dn perasa lain
(leh gak letak sos ikan tp aku x letak sbb x reti nk cari yang halal)






agar2 sirap utk encik garpil..dia x suka yg campur2..nk yg merah je..

ni lak menu berbuka td..(ramadhan ke2)



Quote:
bendi goreng bercili

5-6 biji bendi
1/2 kiub ikan bilis

bahan tumbuk:

2 biji cili merah
2-3 biji cili api
1 sudu besar udang kering- (kalau x letak, gantikan ngan belacan atau ikan bilis)
1 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah

cara;

bendi dihiris serong
tumis bahan tumbuk
tambah air skit je, pastu masukkan kiub ikan bilis
masukkan bendi, gaul rata. biarkan 1-2 mnt
(kalau lama sgt nanti bendi berlendir)







biskut yg wat semalam
ni lom bakar



sebenarnya biskut ni aku x tau nama apa
adunan sebenar aku guna adunan samprit
tp aku tambah serbuk badam
so, rasa dia rangup gitu
mungkin leh tukar nama samprit badam kot
atau samprit rangup
huhuhuhu (leh ke?)




Quote:
resepi biskut samprit rangup

250 gram butter
100 gram gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu kecil vanilla (aku tambah lagi 1/2 sudu kecil serbuk vanilin)
3 sudu besar susu tepung (leh tambah atau kurangkan sesuka hati)
60 gram serbuk badam
50 gram tepung kastard
120 grm tepung jagung
120 gram tpg gandum- kena adjust sendiri, msuk skit2 sampai adunan leh dikepal, tmbh tpg skit kalu masih lembik tp jgn sampai keras
2-3 titik pewarna kuning- optional
2-3 sudu serbuk koko- leh lebih kalo nak tambah warna kokony terang, x yah letak kalau nk kuning je

cara:

pukul mentega dan gula hingga sebati
kemudian masukkan esen vanila, pewarna kuning, serbuk badam, tpg jagung dan tpg kastard sedikit demi sedikit
pastu baru masukkan tpg gandum, skit2 sampai adunan leh di jemput
asingkan 1/3 dr adunan dan masukkan serbuk koko
ambik adunan kuning, leperkan, ambik pulak adunan koko, letakkan dlm adunan kuning dan tutup
pastu masukkan dlm acuan samprit
hias dengan coklat rice
(adunan kuning perlu lebih byk dr adunan koko)




acuan yg aku guna





ok..sekian dulu...selamat meneruskan puasa..



(bagaimana pulak mood anda ketika puasa ni.. )




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net