~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Aug-2009 02:40 Email | Share | Bookmark
entry hari khamis

 
 
 
 
 
 


salam...

jap je dh ari khamis kan..
esok dh jumaat, pastu cuti..masa cuti pun nanti x terasa, kang jap je dh isnin semula
mmg masa cpt berlalu ke? atau aku yg berperasaan gitu?
huhuhuhu...

tiap kali buka fp...masuk entry..mesti citer pasal makan je kan...
ye la...dh mcm aktiviti wajib lak skang...aku mmg suka mkn.. (jgn tanya nape aku suka mkn sbb aku x tau)

kan lg best kalau aku pandai masak mcm chef2
tingat je nk mkn ape..terus leh wat
semalam nk wat rendang ayam
tetiba je terbau2 rendang ayam..mungkin ada org mkn rendang ayam kat opis atau khayalan aku semata
dlm peti ais pun ada ayam..so, aku pun try la tanya makcik google, camana nk wat rendang ayam.

dh dpt resepi, aku pun singgah le kedai bwh umah aku tu dgn hepinya..dan aku dgn jayanya jugak dpt semua bhn yg diperlukan
bila sampai umah, x puas ati lagi tu, aku selongkar lak buku2 resepi yg jd perhiasan indah kat dapur (sbb bukan selalu bukak pun)
x puas ati lagi, guna talian hayat ke 3..mama aku!!!!
huhuhuhu

resultnya, sama je ketiga2 nya
semua bahan hampir sama
dlm kul 8, aku pun mula la menggerakkan segala peralatan di dapur..kupas semua bahan, blend, tuang semua dlm kuali, masuk ayam, masuk bahan lain
erm..senang sgt rupanya...tp aku x pernah wat sblm ni
sekadar tolong2 kacau masa mama n MIL masak kat dapur je...
heheheheh...keputusannya..tanya garpil, dia jawab..OK!!
erm..lulus wpun x cemerlang..ekekekek

sambil2 tunggu rendang kering, aku mula godek bahan nk wat kek batik
ni kawan aku punya pasal la...
tanya resepi kek ni, secara tetiba (aku x sengaja!), aku pun rasa nk buat
tp kat kedai bwh tu x de biskut mery plain, aku hentam yg perisa kopi!!
ekekekekek
elok je panaskan mentega, alamak!!!! serbuk koko abis!!
huhuhu...aku belasah je patahkan coklat bar yg aku simpan nk wat landen elmend
erm!!!lantak arr..janji koko..

resultnya????
seperti yg dijangka, agak kurang nampak la batiknya
n rasa nya agak keterlaluan manisnya..
nape?? sbb aku lupa yg coklat bar tu manis, patutnya aku kurangkan jumlah susu pekat tu...tp..kira boleh la...
tp kan rasa lain bila letak biskut mery kopi
sedap le pulak
mungkin pas ni kalo nk wat, leh tambah skit nescafe..
ala2 kek batik mocha gitu....



ni la rendang ayam cubaan pertamaku



Quote:
resepi rendang ayam (copy paste je ni dr MR)

1 ekor ayam-dipotong2
santan dari 2 biji kelapa
1 cawan kerisik
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut (x letak sbb lupa beli)
2 sudu besar gula merah (x letak x suka manis)
garam
2 sudu besar minyak sapi (boh minyak biasa je, takut muak)

* Bahan kisar

10 biji bawang merah
10 cm lengkuas
5 cm halia
3 cm kunyit hidup
5 batang serai
100 gm cili kering

* Rempah tumis:-

2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji cengkih
5 biji buah pelaga

Cara-cara

1. Panaskan minyak sapi. Tumis bahan kisar dan rempah tumis hingga naik bau.
2. Masukkan ayam, biar hingga airnya kering sedikit. Tuangkan santan bersama daun limau purut dan daun kunyit.
3. Bila sudah empuk, masukkan kerisik, garam dan gula merah. Masaklah hingga pekat. Sedia untuk dimakan mengikut kesukaan masing2..




pelengkap rasa, pekasam ikan puyu yg aku beli kat pekan rabu masa blk kg ari tu



our simple dinner set
(simple tp semuanya berminyak, bagus untuk pembesaran dan pembiakan lemak2 dlm bdn!)






Quote:
resepi kek batik (c&P gak)

* 1 bungkus (350g) biskut marie
* Setengah buku butter
* 2 biji telur
* 1 cwn serbuk koko
* 1/2 cwn milo
* 3/4 cwn air/ susu cair
* 1/2 cwn susu pekat


Cara-cara

1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, masukkan butter,kacau sampai butter cair
3. campurkan koko,milo,air,susu pekat. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang




proses menyiapkan kek batik



x berapa nampak batiknya





mcm biasa, tapau ke opis...







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net