~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 5-Jun-2009 03:36 Email | Share | Bookmark
hari jumaat!

 



salam semua...
ari ni rasa bdn cam x best je
hidung pun x selesa...
cam nk tdo je rasanya
nk cuti, ada lak keje yg kena settle...
tp..skang aku dh berpoya2 kat FP lak...huhuhuhuh



semalam dh cuba wat muffin coklat mcm yg ditempah (try wat dulu)
kira ok le kot, cuma nti kena tuang lebih skit dr cup tu...
semalam nk jimat...
lama gak rupanya nk tunggu settel...padahal wat skit je...
sib baik gak encik garpil x mo mkn nasik, kalo tak aku jamu telo goreng je la...

tp semalam encik garpil masuk dapur lagi la...heheheh...
semalam dia wat roti telur ala2 roti john gitu
rasa pun lebih kurang je...
so pasni x yah la mkn roti john tmn warisan lg kan
ekekekekeke



ni sblm bakar...



x ingat lak dpt berapa biji, tp lebih dr 10 biji gak la (termasuk yg senget benget, herot n melimpah ruah ke dasar loyang..huhuhuhu )

Quote:
muffin coklat chip

Bahan-bahannya
300g tepung gandum
200g gula perang/ putih
200g mentega
300ml susu segar(kotak) / susu cair tin
60g koko serbuk
4 butir telur
2 sudu makan baking powder
1 sudu teh esen vanilla.
secukup coklat cip sebagai hiasan

Cara-caranya
1. Ayak tepung, koko dan baking powder dan ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur sambil dipukul hingga rata.
3. Masukkan campuran tepung dan susu segar secara berselang-seli.
4. Tuang adunan ke dalam mangkuk muffin dan taburkan chocolate chips diatasnya.
5. Bakar muffin selama 15-20 minit.


(resepi yg diusahan oleh kwn aku, cuma aku edit skit tajuk n bahan supaya selari ngan apa yg ada kat umah aku...)


abaikan la ye rekahan2 tu..aku budak baru belajar...






ni saje nk letak 'roti john' encik garpil...heheheheh...tgk la ..bila dh letak sos n bawang, mmg rasa cam roti john lak...





ni lak menu 2 hari lepas, kerang kukus, kobis goreng ngan cendawan dan kari ayam

resepi kari ayam:

1/2 ekor ayam-potong ikut suka
1 peket kecil rempah ayam babas (siap ckp jenama lagi..heheheh)
1 sudu makan serbuk cili
4 biji bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk

(campurkan bersama rempah, serbuk cili dan bwg tumbuk ngan air skit)

bahan tumis:

2 ulas bwg putih-hiris
2 biji bwg merah-hiris
1 tangkai daun kari
bunga lawang, kulit kayu manis

bahan lain:

2 biji kentang- potong 4
1 biji tomato-belah
2 biji cili merah- hiris serong
1/4 cawan santan pekat- lebihkan kalau nk lemak
2 sudu besar kerisik
garam, air asam jawa

cara:
panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis sampai naik bau
kemudian masukkan bahan rempah td
kecikkan api..biarkan sampai rempah masak dan pecah minyak
kemudian masukkan kerisik
masukkan santan, ayam n kentang
biarkan sampai mendidih n kentang empuk
perasakan dengan garam dan air asam jawa
kemudian masukkan cili n tomato




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net