~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Mar-2008 02:24 Email | Share | Bookmark
Salina- A Samad Said

 
sebenarnya ni novel lama
pertama kali aku baca, masa tu x salah aku dlm form 1 atau 2
mmg berjaya aku abiskan novel ni
tp byk langkau2
masa tu, aku agak rimas ngan intro yg meleret2..
ada bunyi ujan, katak..ntah apa2

so, dlm bulan lepas, aku bukak web ujana ilmu, ternamapk novel ni
ntah nape, aku rasa nk beli lak..
dulu2 pinjam kat library sekolah je
so, skang, umo dh 27, aku baca dgn persepsi lain
bagi aku, novel ni terlalu bernilai
x rugi aku beli
skang umo dh matang, setiap apa yg ditulis memberi seribu pengajaran utk aku
so, aku mmg cadangkan utk sesapa yg nk baca
mmg novel ni novel lama, tp kalau beli mcm cover yg aku beli ni, dh melalui fasa pembaharuan bhs
mmg boleh n mudah nk faham..

sedikit sinopsis:

Novel mengenai seorang perempuan bernama Salina yang didorong kemiskinan untuk mencari kerja sebagai pelayan di Singapura dan Tanah Melayu (Malaysia) pada tahun 50-an.

Watak Salina hidup. Rasa emosi n suasana kampung kambing diceritakan
dengan detail
kita leh rasa betul2 wujudnya kampung kambing

dlm novel ni jugak, ada di selitkan watak budak kecik yg suka berbogel
hampair setiap bab ada diselitkan tentang budak ni
sampai akhirnya bila abis baca, aku jd tertanya2 lak apa kesudahan budak tu..jd apa bila dh besar




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net