~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 28-Dec-2008 01:50 Email | Share | Bookmark
Pelangi membeku- Dr Tuah

 
marfuzah- mengimpikan hidupnya berubah menjadi kaya- berwawasan tinggi walau tidak bersekolah namun impiannya di cantas oleh ibunya yg mengahwinkannya dengan seorg lelaki tua yg miskin

asninda- jerit perihnya menimba ilmu dlm bidang farmasi berhasil bila dia berjaya membuka sebuah farmasi. namun dugaan sentiasa dtg dlm perniagaannya

sonic- rakan asninda yg bersama-sama membanatu membangunkan farmasi namun tertewas dengan kehendak duniawi. meninggalkan sahabata baiknya demi mengejar dunia glemer seorg model namun amat menghampakan bila dirinya di tipu..

sinopsis belakang buku:

Sinopsis :

WALAUPUN lahirnya di ceruk kampung dan tidak berpelajaran, Marfuzah sentiasa mengimpikan kehidupan yang sempurna. Dia sering berangan-angan ingin menjadi puteri yang dilamar oleh putera raja. Namun, realiti kadangkala tidak seindah impian.

Warna hitam hidupnya bertambah hitam bila dia dipaksa berkahwin dengan lelaki tua yang juga tidak mempunyai harta. Masa itu dia rasa dunia ini tidak adil padanya. Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Tapi, sampai bila dia harus ditemani air mata derita? Sebagai wanita, dia berhak untuk hidup bahagia walaupun bahagia seakan tidak tercapai dek tangan.

Dengan semangat jitu, Marfuzah bangkit. Dia ingin menjadi wanita yang berjaya walaupun hidup dikelilingi hutan. Maruah yang tercalar juga harus ditebus. Dia tidak sanggup lagi diinjak-injak seperti tiada harga diri. Berbekalkan keazaman, dia meredah hutan mencari sesuatu yang berharga.

Marfuzah ibarat pelangi. Pelangi tidak kekal tapi amat cantik. Selagi pelangi berada di atas sana, selama itulah pelangi hanya hiasan alam. Alangkah bagusnya kalau pelangi itu membeku. Ketika itu, barulah pelangi menjadi begitu berharga dan kekal. Tapi, mengapa pelangi kadangkala tidak muncul walaupun selepas hujan panas?

Nikmatilah kisah benar ini dalam kisah, bersulam imaginasi, daya kreativiti dan realiti. Semuanya hanya ada di sini...

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net