~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 9-Jun-2009 09:34 Email | Share | | Bookmark
about me!

 



entry edisi terhad ni!!!
huhuhuhu!!!




me n encik garpil

nama: shalieda @ shieda @ nuanza
status: berkahwin
asal: alor setar, kedah
umo: 28 tahun

nama suami: mr. afies @ encik garpil
asal: perak
umo: 30 tahun

tempat keje skang: putrajaya
tempat tinggal skang: putrajaya
pekerjaan: pemb tadbir (p/o)

perangai: kegila2an, kebudakan2..kewarasan yg tidak menentu...huhuhu

nk tau nuanza tu ape??.. inilah nuanza...bunga nuanza








Monday, 8-Jun-2009 03:09 Email | Share | | Bookmark
x tau nk letak tajuk ape

 
 
 



huhuhuhuhu...
nk letak tajuk pun dh jd isu berat lak...
ekekekek
ari ni idung sumbat lak...
nk wat keje pun x selesa..
mkn ubat selsema, mata lak ngantuk...

so..layan je la pices kat bawah ni ekk..utk ilangkan ngantuk aku...huhuhuhu

ni cookies yg ditempah...menjadik gak akhirnya hasil gabungan dr 3 resepi...wah!!wah!!bunyi cam bagus je..tp hasilnya, cuma leh tahan je la
byk lagi yg aku kena baiki





yg ni lak puding roti (bakar)
roti dh nk xpired so aku pun belasah je wat puding ni..





Quote:
resepi puding roti
Bahan-bahan:
1 camca besar magerin
1/2 cawan gula(kalau suka manis lebihkan)
1 biji telur
1 cawan susu segar
1 camca besar serbuk milo
2 camca besar tepung jagung
sedikit kismis
6 keping roti dipotong enam
secubit garam

Cara-cara:
1. Gaulkan gula dan magerin sehinggga sebati.
2. Masukkan telur dan pukul sehingga sekata.
3. Masukkan susu, serbuk milo, tepung jagung dan garam. Gaul sehingga sebati.
4. Masukkan kismis dan roti yang telah dipotong dan kacau.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 45min dengan menggunakan api yang sederhana.


(kalau nk guna resepi ni, aku suggest kukus je, sbb bila bakar jd keras skit..tp sape suka yg berkerak, leh la bakar)

yg ni menu semalam
k teow kerang...





resepi k teow kerang

1 bungkus k teow
5 biji bwg putih-tumbuk
1 sudu besar serbuk cili- campur air jdkan pes
1 kg kerang- rebus, ambik isi
kucai, taugeh
1 biji telur
1/2 sudu teh minyak bijan
4-5 sudu kicap pekat

cara:

tumis bwg putih sampai naik bau pastu masukkan pes cili td
kecikkan api, biar cili naik bau skit, masukkan minyak bijan
pastu pecahkan telur, biar membeku jap, pastu kacau2 biar hancur
pastu masukkan kicap pekat
masukkan kerang, k teow, taugeh dan kucai

(kite suka guna kicap pekat sbb kurang masin berbanding kicap biasa
so, leh letak lebih skit sbb kite suka k teow goreng kaler hitam
tp pic tu x cukup hitam sbb kicap tu x berapa pekat pun..pastu masin lak tu
so, x leh letak byk...
pasni nk tukar jenama lain la...
pastu nk sedap lgi,wat sambal kicap..
tumbuk 10 biji cili api, campur kicap...huhuhuhuhu










Friday, 5-Jun-2009 03:36 Email | Share | | Bookmark
hari jumaat!

 



salam semua...
ari ni rasa bdn cam x best je
hidung pun x selesa...
cam nk tdo je rasanya
nk cuti, ada lak keje yg kena settle...
tp..skang aku dh berpoya2 kat FP lak...huhuhuhuh



semalam dh cuba wat muffin coklat mcm yg ditempah (try wat dulu)
kira ok le kot, cuma nti kena tuang lebih skit dr cup tu...
semalam nk jimat...
lama gak rupanya nk tunggu settel...padahal wat skit je...
sib baik gak encik garpil x mo mkn nasik, kalo tak aku jamu telo goreng je la...

tp semalam encik garpil masuk dapur lagi la...heheheh...
semalam dia wat roti telur ala2 roti john gitu
rasa pun lebih kurang je...
so pasni x yah la mkn roti john tmn warisan lg kan
ekekekekeke



ni sblm bakar...



x ingat lak dpt berapa biji, tp lebih dr 10 biji gak la (termasuk yg senget benget, herot n melimpah ruah ke dasar loyang..huhuhuhu )

Quote:
muffin coklat chip

Bahan-bahannya
300g tepung gandum
200g gula perang/ putih
200g mentega
300ml susu segar(kotak) / susu cair tin
60g koko serbuk
4 butir telur
2 sudu makan baking powder
1 sudu teh esen vanilla.
secukup coklat cip sebagai hiasan

Cara-caranya
1. Ayak tepung, koko dan baking powder dan ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur sambil dipukul hingga rata.
3. Masukkan campuran tepung dan susu segar secara berselang-seli.
4. Tuang adunan ke dalam mangkuk muffin dan taburkan chocolate chips diatasnya.
5. Bakar muffin selama 15-20 minit.


(resepi yg diusahan oleh kwn aku, cuma aku edit skit tajuk n bahan supaya selari ngan apa yg ada kat umah aku...)


abaikan la ye rekahan2 tu..aku budak baru belajar...






ni saje nk letak 'roti john' encik garpil...heheheheh...tgk la ..bila dh letak sos n bawang, mmg rasa cam roti john lak...





ni lak menu 2 hari lepas, kerang kukus, kobis goreng ngan cendawan dan kari ayam

resepi kari ayam:

1/2 ekor ayam-potong ikut suka
1 peket kecil rempah ayam babas (siap ckp jenama lagi..heheheh)
1 sudu makan serbuk cili
4 biji bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk

(campurkan bersama rempah, serbuk cili dan bwg tumbuk ngan air skit)

bahan tumis:

2 ulas bwg putih-hiris
2 biji bwg merah-hiris
1 tangkai daun kari
bunga lawang, kulit kayu manis

bahan lain:

2 biji kentang- potong 4
1 biji tomato-belah
2 biji cili merah- hiris serong
1/4 cawan santan pekat- lebihkan kalau nk lemak
2 sudu besar kerisik
garam, air asam jawa

cara:
panaskan 2 senduk minyak
tumis bahan tumis sampai naik bau
kemudian masukkan bahan rempah td
kecikkan api..biarkan sampai rempah masak dan pecah minyak
kemudian masukkan kerisik
masukkan santan, ayam n kentang
biarkan sampai mendidih n kentang empuk
perasakan dengan garam dan air asam jawa
kemudian masukkan cili n tomato




Monday, 1-Jun-2009 04:57 Email | Share | | Bookmark
selamat 1 jun!

selamat 1 jun!!
huhuhuhu...dah pun masuk separuh tahun 2009
kita? tetap mcm ni gak...sampai bila ntah...

ok la...x mo ckp byk la...
nk masuk pic je...ngantuk arr...jap gi nak tdo jap...





sambal udang ni bila punya ntah..mlm ari jumaat ko..huhuhu..lupa ahh...
kalao tak silap..gu dengan brakoli sos tiram, ngan ikan bilis telur
sambal udang ngan brakoli ni, dh jd menu ulangan berkali2 dah...mcm lauk feveret lak kan..



okey...seterusnya



ni lak daging masak merah..gu nya...x ingat lak...sbb byk pic dh bercampur aduk..tp rasanya...gu daging ni cuma ulam timun ngan sambal belacan ni...
lantak la...


resepi daging masak merah:

bahan:

300 gm daging- rebus dan hiris nipis
2 sudu cili kisar
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1/2 sudu teh minyak bijan
2 ulas bwg putih dan 2 biji bwg merah ditumbuk
1 biji bwg besar hiris bulat
cili merah- hiris
daun bwg + daun limau purut- hiris
1 biji tomato- belah

cara:

goreng daging yg dihiris sehingga agak separuh garing
ketepikan
tumis bwg tumbuk..masukkan cili kisar- sampai naik bau
masukkan minyak bijan dan semua sos
biar sekejap
masukkan daging dan semua bahan lain
perasakan dengan garam dan gula




next...






kek coklat...ni projek semalam...
dpt 2 bekas aluminium tu
1 je aku curah coklat n tabur coklat rice
1 lagi biar plain


resepi kek coklat moist

1 1/2 cawan gula putih/ perang (kite guna gula perang)
2 cawan tepung
1 1/4 cawan minyak jagung/ masak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 cawan susu cair
2-3 sudu susu pekat manis
1 cawan air panas
2 biji telur

cara:

pukul telur + gula hingga sebati
masukkan minyak- gaul lagi
masukkan bahan lain kecuali air panas
gaul sebati baru masukkan air panas
bakar dan hias dgn coklat masak dan koko rice

(kiter guna mixer utk adun semua bahan, so x de la jd ketul2 sgt, tp buka slow je, no 1 je..)

bahan coklat masakan:

1/2 bar coklat masakan
2 sudu susu pekat manis
3 sudu susu cair
1 sudu marjerin

satukan semua bahan, masakkan secara double boiled..


kek akan jadi lembab pas simpan semalaman




semalam encik garpil dh sms, ckp x mo mkn nasik
so, secara rasminya, aku x masak la semalam
aku sendiri belasah je apa yg ada kat dapur tu
tp kan!
bila dia blk je, cam ada aktiviti kat dapur
jeng...jeng...jeng...!
mee udang!
err...megi udang!
huhuhuhu, masakan encik garpil
presentation menarik..rasa pun okey..lulus!!
pas ni leh la aku bersara pilihan..ekekekeke






akhir kata, have a nive day!!





Friday, 29-May-2009 06:01 Email | Share | | Bookmark
entri hari ni 3

ekekekek...sambung lagik...
huhuhuhuhu

ni lak edisi bakar membakar akibat kebosanan melampau...



ala2 kek marble aku yg sblm ni, tp rasa dia lain. yg ni mcm kek span. mmg aku guna resepi kek span pun, cuma aku belangkan dia...



huhuhu..panas!! panas lagi ni..br kuar oven..huhuhuhu
ni wat semalam...bosan akibat memonteng keje...



ni dh siap masuk balang...mcm nk menjual lak ye...ekekekek


resepi biskut coklat chip

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan susu tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
2 1/2 cawan oat- dikisar halus
1 cawan mentega
2 biji telur
3/4 cawan gula putih
3/4 cawan gula perang- (satukan dgn gula putih dan kisar halus. tp bg aku, elok kurangkan jd 1/2 cawan je serba 1, sbb terlalu manis)
coklat chip- agak2 la byk mana nk- aku letak sepeket kecil tu
kekacang- hazel nut, badam atau pape je- aku pun letak apa yg ada kat umah je
1 sudu teh esen vanila

cara:

gaul mentega dgn gula hingga sebati kemudian masukkan telur- aku masukkan semua dlm blender..
pastu masukkan semua bahan lain..
kalau terlalu lembut, campur tpg skit. agak2 leh sudukan bulat2
sudukan dlm loyang pembakar tp jgn besar sgt sbb biskut ni mengembang
kalau oven aku, kena bakar suhu 150 darjah selama 15 mnt
aku dh cuba 2 3 kali, baru leh dpt suhu yg sesuai
so, terpulang la pd oven masing2 k...


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net