~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 7-Jul-2009 06:17 Email | Share | | Bookmark
entry campur2

 
 
 
View all 14 photos...
salam semua....



harap2 entry kali ni terlepas la utk di post
sebab semalam dh try post, tp x berjaya
ari ni, aku geram, aku boh byk2 gambor
huhuhuhu...x mo ar citer byk
sbb dh malas nk menaip
semalam taip panjang2, tp ntah tenet, atau ntah FP yg bengong
so, kite citer dr pic je la ye...
huhuhuhu...




sambal sotong ni kite mkn ngan nasik lemak
kat bwh ni nasik lemaknya...






udang goreng mentega





kuah durian!!!
mak mentua kim durian dr kampung
huuuu...aku lak sbb tergoda ngan kuah durian dr kwn2 kat FP, huuu...apa lagi, terus cari santan...buat!!
mkn ngan roti jala...tp...errr...

Quote:
resepi kuah durian

1/2 biji durian ambil isi 9dgn biji sekali la..)
1 biji kelapa- ambik santan
2-3 sudu gula-ikut rasa sendiri
2 helai daun pandan
secubit garam

cara:

masukkan semua bahan dlm periuk
masak hingga mendidih
tambah air skit kalau pekat sgt
tp kite suka pekat2...



huhuhhu...roti jala ni di jala oelh encik garpil
huhuhu...sbb kite wat 2 keping, dua2 x jd...
so, dia lak cuba nasib
(errr...lebih kurang sama je hasilnya...ekekekke)



x berapa nampak kan jalanya, dh jd cam lempeng lak..
huhuhuhu..







yg ni lak cubaan buat kek gula hangus
ni masa tempoh peraman selama 3 jam





ni antara potongan2 terakhir
yg lain dh bwk gi opis
pg2 tu kelam kabut skit sbb nk gi keje
x sempat ambik pic full


Quote:
resepi Kek Gula Hangus

(copy n paste je ni)

Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega


Gula digoreng dengan api sederhana besar.

Bila gula dah agak cair masukkan air panas (Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletup-letup. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali. Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.


4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara:


Pukul telur sampai kembang & pekat.
2.
Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata

Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.

Tuang kan esen vanila.

Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 minit suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pula api atas & bawah.

(bg kite resepi ni mmg teramat mudah, cuba x sabar je bab nk peram
tp alhamdulillah, akhirnya, menjadi gak kek gula hangusku...









kek marble trio







dh siap masuk bekas tapau gi keje
1 utk kite n 1 utk encik garpil..

Quote:
Resepi Kek Marble Trio

300 g mentega, pada suhu bilik
280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 camca teh serbuk penaik (ayak sekali ngan tpg gandum)
5 biji telur
220 g gula kastor (asal 250 g, tp kite x suka manis)
1 camca besar Ovallate
50 g susu cair
1/2 camca teh esen vanilla
pewarna ijau dan serbuk koko secukupnya

Cara-cara

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu hingga abis. Masukkan ovellete dan susu. pukul sebentar.

2. Masukkan tepung yg telah diayak tadi skit demi skit.

3.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. warna asal, ijau dan koko

4.Lenser tin kek dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.

5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2.




Wednesday, 1-Jul-2009 01:21 Email | Share | | Bookmark
layan je la ye..

 
 
 
View all 12 photos...
ari ni x kira, apepun, nk update gak FP
ekekekekke..tp memandangkan masa suntuk, kite update menu yg x yah tulis resepi
sbb leh copy paste je
kedua2 nya dh ramai org tau, tp kiter letak gak resepinya utk carian kiter sendiri
kek coklat de moist ngan bun kentang
bun kentang ni cobaan pertama ni, tgk ramai dok buat
hasilnya agak ok cuma rupa buruk sbb x pandai nk paipkan sos kastard tu
mungkin sbb kite masak sos tu agak pekat, so, bila paipkan, jd terllau tebal n x cantik
tgk la pic kt bwh tu...x cantik mcm org lain buat..tp aku tetap nk tempek gak...huhuhu
apepun layan je la eh..



tunggu nk rehatkan kasi naik



dh naik dah



dh paipkan sos kastrad n tunggu naik skit lg



Quote:
resepi bun kentang

* 250 gram tepung roti/tepung high protein
* 70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
* 120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
* 2 sudu besar susu tepung
* 2 sudu besar gula
* 2 sudu besar marjerin
* 4 gram yis ( 1 sudu kecil)
* 1 biji telur (dipukul sedikit)
* (untuk bancuhan sos kastard ) 2 sudu besar tepung bird custard
* 1 cawan susu segar
* 2 sudu besar gula

Cara-cara

1. -Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
2. kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
3. klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner




ni kek coklat yg sering aku wat
huhuhuhu...ketagih tau...








yg kat bwh ni lak gambor kursus minggu lepas yg menjadi punca kehilangan kite selama seminggu..ekekek



gambar ngan Tun



kat pintu masuk ruang pameran arkib



jgn tembak aku!



gambar ber8..jgn la yg berlima kat belakang tu main ubah2 tempat lak!



geng dr jbtn kite..4 org dr 40 org pelbagai jbtn


(gambor semua besar gedabak sbb malas nk kecikkan size kat fotobuket mcm selalu)


Sunday, 21-Jun-2009 03:18 Email | Share | | Bookmark
bengang kat FP..

 
 
kekadang bengang gak kite ngan FP ni..
elok je upload semua pic..tup2..hang lak...
kali ni kite harap ok la...dia x buat perangai...
sbb dh byk pic dh yg lom masuk ni...

semalam kite cuba wat mee udang...
tilik2 resepi kat tenet..kite pun mula la menggodek
ni la hasil nya..
(sebenarnya kite x pernah mkn mee udang..so, kite x tau la menjadi ke tak..)
tp bila tanya en garpil, dia kata menjadi..kalo dia mkn bertambah, kira ok la kot kan...ekekekek





Quote:
resepi mee udang

1 bungkus mee kuning- di celur
10 ekor udang saiz sederhana- suka ati la nk saiz ape pun
2 sudu cili kisar
1 sudu besar udang kering }
4 biji bwg merah } tumbuk
3 ulas bwg putih }
1 senduk sos cili
1/2 senduk sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato

bahan sampingan/ hiasan:

sawi
tauge
tauhu- goreng dan hiris nipis
telo rebus
limau kasturi
cili merah/ cili hijau
bwg goreng

cara:

rebus udang hingga masak- x yah lama sgt, cukup bila udang tukar merah
pastu asingkan udang ngan air rebusan- simpan air rebusan
asingkan kepala udang- jgn buang, kepala udang ni campur air skit, pastu blend dan tapis
panaskan minyak
tumis bahan tumbuk dan cili kisar hingga naik bau
kemudian masukkan semua jenis sos
kacau sebentar
masukkan air rebusan udang (termasuk air kepala udang yg dikisar td)
biarkan mendidih
masukkan tomato yg telah dihiris
masukkan garam skit
biarkan mendidih

nota: resepi asal kena masukkan kentang atau keledek yg telah direbus dan dilecek
tujuannya utk pekatkan kuah
tp kite x letak pun
sbb letak sos2 tu pun dh leh wat kuah jd pekat...
so, terpulang pd individu


yg kat bwh ni lak, semua yg minggu lepas ...
kite nk masukkan tp fp wat spoil...
so, kite sumbat je la semua dlm 1 page...



Quote:
ayam masak lemak cili api + cendawan

resepi:

1/2 ekor ayam-potong kecil
1 biji kelapa- ambil santan - kite guna 1 kotak santan segera je
1/2 cawan air
1 ibu jari kunyit hidup
10 biji cili api- (+- ikut selera masing2)
sedikit halia
2 btg serai
1 biji tomato masak
1 peket cendawan
2 keping asam gelugur


cara:

tumbuk cili api, kunyit idup dan halia sampai lumat
masukkan ayam dlm periuk. Masukkan bahan tumbuk, serai dan santan
masak atas api perlahan sambil di kacau perlahan
bila mendidih, masuk 1/2 cawan air, asam gelugur- biar mendidih semula
masukkan cendawan dan cili merah
perasakan dengan garam. biarkan sekejap sblm tutup api..




Quote:
udang goreng kunyit

bahan:

600 gm udang
1 biji bwg besar- hiris bulat
2 ulas bwg putih- hiris
1 biji cili merah
sedikit kacang buncis
1/2 sudu serbuk kunyit
garam

cara:

gaul udang bersama serbuk kunyit dan garam
tumis bwg besar dan bwg putih
masukkan udang- goreng 1 mnt- masukkan sedkit air (jgn byk)
masukkan kcg buncis dan cili merah
gaul sebentar agak2 kcg tu layu skit je sblm tutup api..
.

yg ni lak pasta goreng buat bekal gi opis
kekadang kite jd muak ngan makanan kat kafe
so, tpaksa merajinkan diri wat bekal sendiri
tp malangnya, lebih byk hari yg malas drpd rajin...




ikan cencaru sumbat
selalu wat sumbat ngan cili kering yg diblend
masa nk wat ni, tetiba lak cili kering x de stok
so, belasah je tumbuk cili merah ngan cili api



Quote:
ikan cencaru sumbat

bahan2:

2 ekor ikan cencaru

3 biji cili merah}
5 biji cili api}
3 biji bwg merah} semua ditumbuk
2 biji bwg putih}
air asam jawa dan garam

cara:

tumis semua bahan tumbuk
goreng hingga kering
masukkan sedikit garam dan air asam jawa..
biarkan lg sehingga kering (utk mudahkan proses menyumbat, x de la melelh kuar kalau cair sgt)

ikan di belah bhgn belakang
gaul dgn garam dan kunyit
pastu sumbat sambal td ..
goreng dlm minyak yg byk...


sotong ni dh x de idea nk masak apa
asyik2 sambal ngan mask kicap
idakpun goreng tepung
pastu teringat lak pernah ternampak resepi sotong goreng tomyam...so, jalan...



Quote:
sotong goreng tomyam

600 gm sotong
2 sudu cili kisar}
sedikit halia}
2 biji bwg merah} semua di tumbuk halus
2 ulas bwg putih}
1 btg serai- hiris halus}
1 biji limau nipis- ambil jusnya
1/2 biji lobak merah- potong membulat atau suka ati la nk potong cemana
2-3 helai daun limau purut
1 biji bwg besar dihiris bulat
1 biji tomato- belah
1 biji cili merah- hiris
3-4 biji cili api- belah 2

cara:

tumis ciki kisar dan bahan tumbuk hingga naik bau
masukkan sotong. Kacau hingga sotong separuh masak
masukkan sedikit air
masukkan semua bahan lain
perasakan dengan garam
kacau sekejap hingga sotong masak (x yah lama sgt)



Monday, 15-Jun-2009 07:35 Email | Share | | Bookmark
entry terkumpul...

 
 
 


assalammualaikum w.b.t n salam sejahtera
ekekekekke....jumpa lagik!!!!
dh byk ari gak x update FP...
hari2 bukak, tp x sempat nk wat apa2...
td baru je abis name tag kan pic aku...so, leh la aku mula upload skang...
huhuhuhuhu....

yg kat bwh ni pic ari jumaat..x masak, singgah pasar tani je...
so..layan...



laksa utara and cucur durian (yg ni pun nk beli ke, betul2 punya malas nih... )



ni nasi ayam encik garpil. x sedap katanya. (wahai encik garpil, adakah sedap lagi nasi ayam buatan ku..huhuhuhu )



air jagung aku n air milo encik garpil. pas minum air jagung tu, batuk aku menjadi2..padan muka! sape suruh gatai minum ais...



durian encik garpil n manggis aku. tp manggis ni x best la..isinya ada yg x masak, ada yg terlebih ranum. atau apakah aku yg x pandai pilih???






kek carrot ni projek minggu lepas punya...



resepi kek carrot

BAHAN²:

4 biji telur (asingkan kuning & putih)
1 1/2 cawan minyak jagung
250 g gula
1 1/2 carrot - parut
1 cawan kekacang- bakar dulu dlm oven.. (kiter x boh pun )

250g tpg gandum - ayak
1 sudu teh baking powder - ayak
1 sudu teh soda
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis (kite x boh)

CARA²:
1. pukul kuning telur, masukkan minyak, gula, carrot, kacang
2. setelah semua sebati masukkan tepung
3. akhir sekali masukkan putih telur yg dipukul hingga kembang
(putih telur ni kena pukul sampai jd berketul..yg ni part yg penting..masa masukkan dlm adunan, jgn terlebih kaup..kaup ala kadar guna senduk kayu yg penting jgn terlebih pukul...)









akhirnya menjadi gak projek pizza aku ni
ok la..nampak la mcm pizza kan...
resepi nya aku guna yg mcm kat bwh, n ada la terkurang terlebih skit2 mana2 yg ada n x de...asal resepi ni roti dia bakar bersama bhn topping tp bila kite wat mcm x berapa masak kat dlm, so, kite cuba wat lg, bakar dulu sblm letak topping, pastu bakar lg...menjadik!!



Quote:
Bahan Doh Pizza :

280 g tepung berprotein tinggi
15 g butter
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil susu tepung penuh berkrim
1 sudu kecil garam
180 mlm air sejuk (dari peti sejuk) atau boleh juga gunakan air suam
1 sudu kecil yist segera

Bahan-bahan topping :

Udang, Sosej, Lala, Sotong, Sos Pizza, Capsicum, Cendawan
Parutan Keju Cheddar & Mozarella

* semua bahan di atas terpulang kepada minat masing-masing. kalau suka letak lebih.. sediakan la setiap satu bahan tu dalam sukatan yg byk. ianya juga boleh di tukar ganti kepada ayam atau daging juga sayur-sayuran lain.

Cara-cara membuat pizza :

1. Gaulkan tepung dengan yist dalam mangkuk adunan.
2. Larutkan gula dan garam di dalam air.
3. Cairkan butter.
4. Kemudian masukkan air dan butter ke dalam adunan dan gaul hingga sekaran dan uli hingga licin.
5. Uli di atas permukaan yang rata yg telah di tabur sedikit tepung dan uli hingga licin dan tidak melekat.
6. Bulatkan doh tersebut dan simpan di dalam mangkuk adunan yg di lenser dgn sedikit minyak dan di tutup dengan cling film.
7. Biarkan ianya mengembang lebih kurang 40-60 minit atau hingga doh mengembang dua kali ganda.
8. Kemudian uli semula adunan untuk mengeluarkan angin dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.
9. Canai adunan tadi menjadi leper dan ikut saiz dan bentuk yang anda suka.
10. Letakkan di atas dulang pembakar dan biarkan seketika.. hingga kembang sedikit.
11. Cucukkan adunan tersebut dengan garpu supaya ianya tidak mengelembung semasa di bakar. Bakar selama 10 mnt kemudia kuar kan.
12. Kemudian sapukan dengan sos pizza di seluruh permukaan pizza. Taburkan 1/3 keju dan bahan topping mengikut suka, dan akhir sekali taburkan sebahagian lagi keju di atasnya.
13. Bakar dalam suhu 160c kira-kira 15 minit.(suhu ni bergantung pd oven memasing lah ye...)

kat bwh ni cara wat sos pizza kalau x de yg dh siap..

Sos Pizza

1 labu bawang besar } di cincang
2 ulas bawang putih } dicincang halus
2 sudu besar minyak
2 biji buah tomato } dicincang
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3/4 sudu kecil gula
1 sudu kecil oregano
garam secukup rasa

Cara membuat sos:

Panaskan minyak.
Tumis bawang besar,bawang putih sehingga layu
Masukkan buah tomato, sos tomato, tomato puri, oregano, gula dan garam
Kacau sehingga pekat (kite letak sos cili skit)




ok..ni fasa terakhir utk ari ni..heheheheh




nasi goreng tu tghari semalam punya...encik garpil x de, so, masak sempoi je la tuk diri sendiri. tp mlmnya pun sempoi gak, tomyam campur ngan telo dadar je...



Wednesday, 10-Jun-2009 08:53 Email | Share | | Bookmark
salam ceria! :-)

 
 


CAKKKKK!!!!
huhuhuhuhu
selamat petang rabu....
ari ni hidup mcm kelam kabut skit la...
ingat nk update Fp pun kena tangguh dulu...
erm..dh ptg ni baru ok skit kot...
so, cam biasa...layanzzzzz

menu2 ni yg semalam n kelmarin dulu
ni pun dh masuk skit2 'area' x tau nk masak apa...
so, belasah je apa yg ada dlm peti ais...
yg penting encik garpil mkn tanpa ada kritikan...
telo sambal kicap tu pas tgk FP http://marlida.fotopages.com/
terus tingin lak nk wat...huhuhuhuhu






ni lak testing wat aiskrim jagung
huhuhuhu..menjadi
mmg senang sesangat







resepi aiskrim jagung

sebungkus coffemate 200 g / 2 1/2 cawan - (guna susu tepung pun boley)
2 cawan susu cair
2 sudu gula- (yg ni kena ejas sendiri la rasa dia)
3/4 tin jagung krim- (kite jumpa jagung tin yg ada butir2 jagung tu, so kiter masukkan dlm blender, campur 1 cawan susu td, kisar n tapis)
1 sudu teh esen vanilla
2 titik pewarna kuning


cara:

satukan semua bahan. mixer atau blend dlm 2 mnt
tuang dlm bekas
sejuk bekukan
bila separuh beku, kuarkan n blender lg sekali
bekukan n boley dinikmati keesokannya
perisa tu leh je tukar ape2
kalau nk vanilla, lebihkan skit esen vanilla tu







ni jagung yg kite guna..




Quote:
aku tgk ramai dh geng FP dok wat award utk 1st komentar
so, aku pun nk wat gak la...huhuhuhu
wpun x de ramai org pun view page aku, tp kurangnya mesti ada gak sorang kan!
ekekekekek ....so, 1 st komentar utk entry aku kali ni...AWAN!!!my best fren...
dia x de FP tp aku link kan blogspot dia je la..
so, awan! terima la sumbangan pertama aku yg x seberapa ni
(x de ke anugerah sumbangan pertama??)




aryatiabdulrahim2.blogspot.com




(jgn lupa amek bunga ni sekali tau!)





[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net