~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Friday, 31-Jul-2009 01:10 Email | Share | | Bookmark
chicken chop belasah je..

 
 
 
View all 5 photos...


tensen nyer semalam FP x leh guna
x sempurna je rasa idupku
wpun x masuk entry tetiap hari, tp mesti nk lawat gak fp hari2
heheheheh

x de la citer terbaru pun, mcm biasa la...citer mkn je..
huhuhuhu
ni 2 3 hari lepas punya ni...ayam goreng ala2 chicken chop
huhuhuhu...sbb rasa nk mkn chicken chop, bahan2 nya ada yg ada, ada yg x de
so, jd la gini
ayam tu just goreng tpg je...
perap ngan serbuk jintan manis, j putih, serbuk ketumbar
pastu celup telo n celup dlm tpg gandum + tpg beras + garam

sos, pun guna sos lada hitam dlm botol tu je,
campur air skit, campur kiub ayam, n tepung jagung (bancuh ngan air), masak atas api sampai pekat
x yah letak garam...dh masin dah
(leh gak tumbuk 2 atau 3 sudu besar lada hitam bijik tu kalau x de sos nya)

wedges..carik kentang yg panjang skit, potong baji n rebus sampai agak2 empuk tp x lembut sgt. dlm air rebusan tu, aku campak seketul kiub ayam
pastu angkat, toskan, ambik 1/2 sudu teh serbuk cili, gaul2 (mcm gaul kunyit kat ikan)
pastu celup telur n gaul dlm tepung yg sama ngan ayam td
goreng sampai garing keemasan

coleslow, mcm biasa la kan..
kobis + keret + mayonis

hiasan:
salad, tomato n timun

(aku x bg resepi penuh sbb ni bukan resepi chicken chop yg ori...tp boleh la guna dikala bahan x berapa cukup...








yg ni kek gula hangus...yg semakin mendapat tempat di oven aku..sbb senang nk wat..ekekekek



mcm biasa, tapau gi opis...



bekal semalam
abaikan nenas tu..x de kena mengena ngan entry...







Monday, 27-Jul-2009 01:02 Email | Share | | Bookmark
majlis tunang kak chik

 
 
 
View all 26 photos...


alhamdulillah...semuanya berjalan lancar minggu lepas...
wpun buat dlm keadaan mengejut n ala koboi, tp sudahnya, aku tgk meriah sgt...
tambah2 lak, kedua2nya pakai sedondon..dh mcm menikah lak aku tgk
huhuhu...apepun..semoga kekal ke jinjang pelamin..pandai2 la korang jaga diri dan hati memasing...
ok la...layan je la pices kat bwh ni...serba biru..huhuhuhu...
majlis ni x de hantaran pun...
cuma utk balas tepak sirih ngan bekas cincin diorg, adalah mama kirim skit pemanis mulut...
hantaran buat masa nikah nanti je...





masa menanti rombongan meminang



cincin di sarung oleh makcik tunangnya..(ibu dia dh meninggal)







sebahagian tetamu



ampun mak mertuaku!



lakonan semula menyarung cincin (x sarung pun, pegang jari je)



cantik kek dia...pelik lak aku tgk...lain skit dr yg lain..



ni saje nk bg aku jeles!!!



suap bihun lak!!!



kek yg dh kena belasah!



yg baju biru tu adik lelaki aku



sebahagian buah tgn menggantikan hantaran



dh mcm menikah kan!



bersama bapa tunang kak cik, dan mama



tgk la aksi kak cik ngan bapa mertua dia, kemain mesra!





last2 baru la ada muka aku...huhuhu



muka potograper yg kepenatan



almond london yg aku wat dah masuk balang!!



cup kek yg aku wat dh masuk raga!





muka seorang tunang org...



muka kakak tunang orang...huhuhu

ok la..cukupla setakat ni dulu
byk sgt pic..aku pilih2 je..
ca cin cau...


Wednesday, 22-Jul-2009 01:27 Email | Share | | Bookmark
mee rebus kubu gajah

 
 
 
View all 12 photos...
salam!!!heheheh...tgk tajuk kat atas, mesti ada yg tertanya2..apa lak kaitannya mee rebus ni ngan aku kan
ok...secara fizikalnya, aku ngan mee rebus bukan la kategori yg sama sbb aku manusia, dan mee rebus lak adalah makanan..kwang!!! kwang!!!
secara ringkas nya aku nk citer skit pasal mee rebus ni
terletak di kubu gajah, selama perak, diusahakan lebih kurang 30 tahun oleh sepasang suami isteri
dengan menu utamanya, mee rebus, kedai ini telah berjaya memikat selera peminat mee rebus di sekitar utara..
antara menu lain yg turut mengancam abis adalah nasik lemak
dengan sambal bilis yg mempunyai resepi rahsia tersendiri, nasik lemak ni mmg meletup waktu pagi
dan aku jugak difahamkan kadang2 nasik lemak kedai ni abis seawal jam 8 pagi terutama waktu cuti sekolah
menu lain, laksa( feberet aku nih), bihun sup (ayam)
ok..sape lak tuan punya kedai mee rebus ni..
jom tgk gambor..



erm..amacam posingnya?? heheheh

jom..tgk lagi...



yg kat belakang tu adalah puan kpd tuan punya kedai ni



huhuhu...ni lak..amacam!!! menggugat iman tak???



ok la kekawan...kalau nk tahu, tuan dan puan punya kedai ni lah bapa dan ibu mertuaku...heheheh...
dan pic2 ni diambil oleh anak mak dan bapa mertuaku, tak lain dan x bukan, suamiku la...
so, kalau korang tetiba terjebak atau terjejak tanah kat kubu gajah, leh la isi perut korang yg lapar tu kat sini ..senang je nk cari..deretan kedai 2 tingkat warna kuning...berhampiran dgn balai polis lama..jalan selama-taiping
bukak setiap hari, sabtu ngan ahad separuh hari
(nk plan lebih2 aku pun x reti...huhuhuhu)

nak tau harga nya?
mee rebus: RM2.50
bihun sup: RM2.50
laksa: RM2.50
nasi lemak: RM1.50

hohohoho...kat kl..maunya 2 kali ganda rega tu...

antara peminat mee rebus ni adalah Raja Ahmad Zainuddin- DUN kubu gajah
jom tgk komen beliau pasal mee rebus ni kat blog nya..


http://rajaahmadzainuddin.blogspot.com/2008/04/mee-rebus-istimewa-kubu-gajah.html


ok la....kita tangguhkan dulu citer pasal mee rebus ni...insyaAllah, bila aku blk selama, aku update lagi menu2 lain...

ok...just nk share 2 3 menu aku sepanjang minggu ni

cream puff..ari tu ada meeting, ada la kuih ni
tp mcm x puas je mkn
so, aku pun selongkar la resepinya..dan ni la hasilnya



ni lak cucur cempedak
encik garpil blk dr kg ari tu, bwk cempedak yg baunya semerbak
dlm pantang2 sbb batuk, aku blasah gak sbb dh depan mata



yg ni lak, korang tau la kan..badam, tp apa yg aku nk buat ngan badam ni...huhuhuhu...



yg ni, badam dh kena bungkus ngan tepung...



taraaa!!!! biskut almond london yg aku wat khas utk majlis tunang adik aku khamis ni...







coklat cup kek..pun utk majlis tunang adik ku



alhamdulillah...dpt lebih kurang 45 biji




dgn ini juga aku nk bgtau, mlm ni aku blk kg
esok adikku bertunang
blk sini hari ahad
so, dlm beberapa ari ni, x dpt la aku nk pantau atau update fp ni...
ekekekek...tp mungkin ada n3 baru pasal majlis tunang lak kot pas ni...huhuhuhu





resepi biskut almond london

250 g butter
120 g gula ising- (kalau guna gula pasir, 100 gram je. kisar sampai halus)
100 gm tepung jagung
300 gm tepung biskut (red rose)
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh emplex (patut x yah letak sbb dh guna tpg biskut, tp aku nk letak gak)
1 sudu teh pure esen vanila
50 gram tepung susu
100 gram serbuk badam
badam biji (adunan ni dpt dlm 120 biji, so agak2 je la jumlah badam tu)
3/4 sudu teh baking powder

bahan lain :


1 bar coklat masak (update skit, jenama Tulip paling beshhhh)
2 sudu shortening (mentega pun boley la kalo x de, lebih elok guna cocoa butter)
badam cincang secukupnya
cup kertas secukupnya (dlm 100 lebih)

cara:

bakar badam dlm oven selama 15 mnt..guna suhu rendah, kite guna 150 darjah, tp guna api atas bwh
selang 2 3 mnt, buka dah alih2kan kedudukan
(jgn hanguskan, kalo x yakin, guna api bwh je...kalo hangus, aku x bertanggungjawab ye...huhuhuhu)
pastu pandai2 la rasa, kalo x berapa rangup, tambah masa lagi..(aku rasa ada la dlm semangkuk kecil, sampai haus tekak)
biasanya, badam ni akan merekah bila dh masak..
tp badam ni akan lebih rangup bila dh sejuk..dan jgn biar terdedah
yg badam cincang tu pun bakar gak dlm 7 mnt..
(leh nampak kaler dia jd perang skit (jgn hangus lak)


pukul mentega bersama gula hingga sebati..x yah lama sgt, cukup utk sebatikan je
masukkan telo, pukul lagi
kemudian masukkan serbuk badam, gaul sebati..
ayak bersama tepung jagung, susu tepung, baking powder dan emplex
masukkan ke dalam adunan, gaul sebati
ayak tepung biskut..masukkan skit2 kedalam adunan..sampai agak2 adunan boleh dikepal dan dibentuk
x perlu habiskan tpg kalau adunan dh cukup elok
adunan x boleh keras sgt..nti susah nk bentukkan
pastu leh la letakkan badam kat tgh2..balut cam biasa la
jgn besar sgt, cukup utk salutkan badam je sbb nti dia mengembang
bakar pd suhu 160 darjah selama 15 mnt (ikut oven masing2)

pastu biar sejuk dulu...
kalo leh rehatkan semalaman
isikan dlm paper cup, guna sudu kecil, sudukan coklat cair dgn cermat dan cepat
pastu tabur ngan badam cincang...
sejukkan sampai coklat beku...
dlm masa 1/2 jam, coklat dh elok je beku semua (kalo guna coklat bar jenama nur dan tulip la, yg lain aku x pasti)

cara nk cairkan coklat:

patah2kan coklat masuk dlm piuk kecil
didihkan air dlm piuk besar
bila air mendidih, letakkan piuk kecil yg ada coklat td ke dalam piuk air didih tu
jgn terkena setitis pun air, nti lambat beku sbb coklat merajuk
bila coklat dh cair semua, masukkan shortening, ni tujuan nk kilatkan coklat tu bila dh beku...



dlm adunan ni, aku guna emplex, yg ni mmg optional, x nk guna pun x pe
tp baik le guna sbb emplex ni akan mengekalkan kerangupan biskut tu masa acara penjemuran
huhuhuhu...bygkanla biskut dh kena coklat panas, pastu dedahkan pulak, x kena gaya, biskut leh jd kurang rangup berbanding sblm celup coklat...
pastu masa bentukkan tu, wat comel2 je, agak2 leh salut badam tu
sbb biskut ni mengembang pas bakar..0
masa bakar, biar bontot biskut tu cokalt gelap skit
tp bukan hangus tau
sbb biskut akan lebih rangup n x mudah lemau

ok la...tu je la pesanan dr aku
sebenarnya, dulu2 mmg dh cuba biskut ni, tp hasil x berapa puas ati
kali ni, aku terjumpa resepi ni, dan hasil dr percubaan yg berkali2, akhirnya, aku leh tersenyum...ekekekekke...







Thursday, 16-Jul-2009 05:44 Email | Share | | Bookmark
salam perpaduan

 
 
 
View all 4 photos...
cakk!!!!!...

yuhuuuuu....ekekekekekek....
suka bebenor lak aku ni...
x de menda pun
just nk update skit je
semalam x masak pun...cuma wat kek je
so, campur ar sekali ngan menu kelmarin dulu punyer...yg sempoi je....
apa lagi...jom...ke bawah....

ni kek coklat cheese
resepi gabungan kek coklat yg biasa aku wat n kek cheese kak hanaz
so, kedua2 resepi kek tu aku wat half2 je la...sbb nti nk gabung
cuma utk rasa lebih keju, aku tambah ar skit kejunya
thanx ek kak hanaz sbb sudi kongsi resepi..
biasa tgk org wat kek ni, guna cream cheese
aku lak, tergedik2 nk wat semalam, x sempat tunggu gi beli cream cheese
so, belasah je la





Quote:
resepi kek coklat cheese
# utk lapis coklat#

1 1/2 cwn gula halus
125g butter
2 biji telur (grade c~berat utk 2 biji sekitar 80~95gram)
1/2 cwn serbuk coklat/koko (van houten) + 1/2 cwn air panas (bagi larut)
3/4 cwn susu coklat
1 1/2 cwn tepung gandum + 1 sd teh soda bikarbonat + 1 sd teh serbuk penaik (ayak bersama)
1 sd teh esen vanilla

pukul gula ngan mentega sampai kembang
pastu masukkan telur, pukul jap
masukkan campuran koko, esen vanilla dan susu coklat
pastu masukkan tpg skit2 sampai abis
bakar selama 15 mnt
(simpan 2 sudu campuran ni, utk wat hiasan atas kek nanti)


utk lapis cheese, kite copy dr kak hanaz punya, cuma editkan jumlah bahan je..

4-5 keping slice cheese
100 ml susu segar
35 gram butter atau marjerin
35 gram tepung gandum (diayak dahulu)
35 gram gula
2 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

1-- potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar

2-- kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

3-- masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4--asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi,

5-- masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul

6--akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. Tuangkan atas adunan kek coklat td. Hati2 sbb kek td masih lembut sbb bakar separuh je...mungkin masih cair.
pastu isikan campuran koko yg disimpan td dlm plastik beg, paipkan secara melintang atas kek.
pastu ambik lidi, wat lak garisan menegak merintangi garisan td..
bakar selama 35 mnt. (atau hingga masak)
Letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara marine bath, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya



ni asam pedas pari, kelmarin dulu punya
td melawat umah masruna pun, nampak asam pedas ni gak kat umah dia...



wat sayur kacang buncis, pastu goreng ayam berempah utk encik garpil
sbb encik garpil x mkn pari...
dia cuma ambik kuah asam pedas tu jer
(tp kan semalam aku tgk dia cuit2 gak ikan pari tu...nk belajar mkn kot, atau tingin tgk aku mkn...ekekekek)



resepi asam pedas ni sama je mcm org lain pun
cuma, saje la nk tambahkan koleksi resepi

Quote:
resepi asam pedas pari
1 ketul ikan pari, dipotong kecil2

bahan kisar:

segenggam cili kering- rebus
5 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
halia, lengkuas (agak2 je la)
2 3 ketul kunyit hidup (kalau yg kecil2)
sedikit belacan

daun kesum
bunga kantan
air asam jawa
bendi, tomato

cara:

tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak..
masukkan air asam jawa dan garam
masuk air skit, jgn byk sgt, biar pekat skit
pastu masukkan ikan
biarkan mendidih
masukkan daun kesum, bunga kantan, tomato dan bendi
biar sekali mendidih, tutup api...








Tuesday, 14-Jul-2009 09:06 Email | Share | | Bookmark
kursus kenegaraan

 
 
 
View all 23 photos...





salam...
uwaaaa!!!! ngantuk sebenarnya
dr td terkebil2 je mata ni mandang pc ni
akhirnya tamat la sudah kursus kenegaraan aku selama 5 hari
so, ari ni, x de la gambo masak2...
sbb 5 hari aku kursus kat ayer kerohh
kekekekek...rasa cam jd budak baik jap pas kursus ni
kursus ni wajib utk anggota perkhidmatan awam yg baru
cam aku, lantikan 2000 dh x payah hadir pun, tp nk gak le merasakan...
sayugia diingatkan, ni bukan pic lama masa aku skolah
tp pic minggu lepas...
ekekekekekke....







huhuhu...cam jakun masa mula2 pakai baju ni..ekekekke

ni lak masa kembara ke zoo melaka




























ni je yg sempat ambik
masa terhad
ada masa lebih kurang 1/2 jam je dlm tu..
pastu dh kena berbaris semula..blk hotel..
apepun...tu dh kira ok la..sbb dpt gak kuar dr kuarantin...

ada yg kabur sbb zoom byk kali...






[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net