~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Monday, 10-Aug-2009 02:00 Email | Share | | Bookmark
putrajaya floria 2009 part 2

 
 
 
View all 44 photos...


ari ni x de mood nk ckp ape2 sbb megren pala aku nih
so, spt yg aku janji, ari ni samb floria part 2
dh abis dh pun..kira belated entry le ni..huhuhuhu
layan je la k...
































































dr pg aku upload pic sini, dh tgahari baru siap
bukan masalah FP tp masalah aku sendiri yg bermasalah
x larat ar nk masuk semua...
ni je la dari aku..
sekian!



Friday, 7-Aug-2009 01:26 Email | Share | | Bookmark
putrajaya floria 2009 part 1

 
 
 
View all 30 photos...


salam...

hari ni cuti jap citer masak2..
nk masuk entry floria pjaya
semalam baru sempat gi blk opis, sbb smlm encik garpil cuti
ramai gak org...
n kebetulan gak masa kitorang sampai, Pak Lah pun sampai
so, ramai la press2 n org2 yg ngambil pic aku..eh..eh...pic pak lah
ekekekekek
aku pun, selit2 gak la ambik gambor dia...
aku letak tajuk entry ni part 1 sbb byk sgt pic
so, aku asingkan la pic aku ngan pic yg bukan gambor aku (gambor bunga je..)
so..gambo seperti yg tertera di bawah
sila lah layan ye
opss!!! pada sape2 yg lom gi, elok bebenor la komer gi..
bukan ape...decorated nya cantik..ala2 dlm taman gitu...
encik garpil pun mcm suka je wpun pada dasarnya dia bukan suka sgt bunger2 ni



























































Thursday, 6-Aug-2009 02:40 Email | Share | | Bookmark
entry hari khamis

 
 
 
View all 6 photos...


salam...

jap je dh ari khamis kan..
esok dh jumaat, pastu cuti..masa cuti pun nanti x terasa, kang jap je dh isnin semula
mmg masa cpt berlalu ke? atau aku yg berperasaan gitu?
huhuhuhu...

tiap kali buka fp...masuk entry..mesti citer pasal makan je kan...
ye la...dh mcm aktiviti wajib lak skang...aku mmg suka mkn.. (jgn tanya nape aku suka mkn sbb aku x tau)

kan lg best kalau aku pandai masak mcm chef2
tingat je nk mkn ape..terus leh wat
semalam nk wat rendang ayam
tetiba je terbau2 rendang ayam..mungkin ada org mkn rendang ayam kat opis atau khayalan aku semata
dlm peti ais pun ada ayam..so, aku pun try la tanya makcik google, camana nk wat rendang ayam.

dh dpt resepi, aku pun singgah le kedai bwh umah aku tu dgn hepinya..dan aku dgn jayanya jugak dpt semua bhn yg diperlukan
bila sampai umah, x puas ati lagi tu, aku selongkar lak buku2 resepi yg jd perhiasan indah kat dapur (sbb bukan selalu bukak pun)
x puas ati lagi, guna talian hayat ke 3..mama aku!!!!
huhuhuhu

resultnya, sama je ketiga2 nya
semua bahan hampir sama
dlm kul 8, aku pun mula la menggerakkan segala peralatan di dapur..kupas semua bahan, blend, tuang semua dlm kuali, masuk ayam, masuk bahan lain
erm..senang sgt rupanya...tp aku x pernah wat sblm ni
sekadar tolong2 kacau masa mama n MIL masak kat dapur je...
heheheheh...keputusannya..tanya garpil, dia jawab..OK!!
erm..lulus wpun x cemerlang..ekekekek

sambil2 tunggu rendang kering, aku mula godek bahan nk wat kek batik
ni kawan aku punya pasal la...
tanya resepi kek ni, secara tetiba (aku x sengaja!), aku pun rasa nk buat
tp kat kedai bwh tu x de biskut mery plain, aku hentam yg perisa kopi!!
ekekekekek
elok je panaskan mentega, alamak!!!! serbuk koko abis!!
huhuhu...aku belasah je patahkan coklat bar yg aku simpan nk wat landen elmend
erm!!!lantak arr..janji koko..

resultnya????
seperti yg dijangka, agak kurang nampak la batiknya
n rasa nya agak keterlaluan manisnya..
nape?? sbb aku lupa yg coklat bar tu manis, patutnya aku kurangkan jumlah susu pekat tu...tp..kira boleh la...
tp kan rasa lain bila letak biskut mery kopi
sedap le pulak
mungkin pas ni kalo nk wat, leh tambah skit nescafe..
ala2 kek batik mocha gitu....



ni la rendang ayam cubaan pertamaku



Quote:
resepi rendang ayam (copy paste je ni dr MR)

1 ekor ayam-dipotong2
santan dari 2 biji kelapa
1 cawan kerisik
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut (x letak sbb lupa beli)
2 sudu besar gula merah (x letak x suka manis)
garam
2 sudu besar minyak sapi (boh minyak biasa je, takut muak)

* Bahan kisar

10 biji bawang merah
10 cm lengkuas
5 cm halia
3 cm kunyit hidup
5 batang serai
100 gm cili kering

* Rempah tumis:-

2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji cengkih
5 biji buah pelaga

Cara-cara

1. Panaskan minyak sapi. Tumis bahan kisar dan rempah tumis hingga naik bau.
2. Masukkan ayam, biar hingga airnya kering sedikit. Tuangkan santan bersama daun limau purut dan daun kunyit.
3. Bila sudah empuk, masukkan kerisik, garam dan gula merah. Masaklah hingga pekat. Sedia untuk dimakan mengikut kesukaan masing2..




pelengkap rasa, pekasam ikan puyu yg aku beli kat pekan rabu masa blk kg ari tu



our simple dinner set
(simple tp semuanya berminyak, bagus untuk pembesaran dan pembiakan lemak2 dlm bdn!)






Quote:
resepi kek batik (c&P gak)

* 1 bungkus (350g) biskut marie
* Setengah buku butter
* 2 biji telur
* 1 cwn serbuk koko
* 1/2 cwn milo
* 3/4 cwn air/ susu cair
* 1/2 cwn susu pekat


Cara-cara

1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, masukkan butter,kacau sampai butter cair
3. campurkan koko,milo,air,susu pekat. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang




proses menyiapkan kek batik



x berapa nampak batiknya





mcm biasa, tapau ke opis...







Wednesday, 5-Aug-2009 01:16 Email | Share | | Bookmark
pagi yang gelap

 
 
 
View all 4 photos...


salam...

pagi2 ni, dh nampak mendung semacam je
aku rasa jap lagi sure ujan lebat
skang ni cuaca x menentu langsung
jap ujan, jap panas...
(abis la baju aku kat ampaian)

k la...sambung la citer makan..ekekekek
semalam masak simple je..sbb penyakit 'M' dtg
wat asam pedas rebus pas tu goreng ayam kunyit
pastu ada la brakoli yg hampir kekuningan
aku goreng je wat tambahan
yg tu x ambik gambor sbb rupanya dh x cun..(brakoli kan nampak menarik bila hijau je..)

ni donut 2 hari lepas
amacam bentuknya?? ekekekkeke
ada yg senget ke kiri, ada yg senget ke kanan..ekekekek ..belasah je la..aku yg nk mkn
donut aku kali ni, kira hampir berjaya la...
(dh byk kali wat selalu gagal jerk!)
kali ni menuntut ilmu ngan mak cik aku kat bangi...
tengkiu mak cik!!! heheheheh
akan ku cuba lagi sampai betul2 berjaya!




Quote:
resepi donut

bahan a

3 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega
2 sudu minyak masak
3 sudu susu tepung
1/4 sudu kecil garam
2 sudu rata gula halus
1 biji kuning telur (pukul skit)

bahan b

1 sudu besar mauripan
1/2 cawan air suam
1/2 sudu kecil gula
(satukan ketiga2 bahan ni, biarkan dlm 15 mnt atau sampai berbuih)

cara:

gaul semua bahan a sampai jadi serbuk roti
tuang bahan b ke a
uli sampai doh lembut
adjust air- kalau perlu tambah skit
perap 20 mnt
kuarkan dan tumbuk2 skit bg kuar angin
pastu buat bulat (cam yg biasa tgk la ye...)
biarkan naik lagi selama 30 mnt
pastu goreng ngan api kecil
salutkan ngan gula halus..








ayam goreng kunyit




Quote:
ayam goreng kunyit

2-3 ketul ayam potong kecik2 (kalau rajin, buang la tulangnya)
bawang besar potong bulat
daun bawang
cili merah

goreng ayam hingga garing (gaul ngan garam kunyit)
buang minyak lebihan sampai tinggal skit je
masukkan semua bahan lain dlm kuali yg sama
gaul sebati
siap!


asam pedas rebus



Quote:
resepi asam rebus

1 ekor ikan kembong/ selar/ sardin
1 biji bwg besar- saiz besar, kalau kecil, boh la 2 biji
4-5 biji cili kering- nk pedas tambah lagi
1 ibu jari belacan
2 asam keping
daun kesum, bunga kantan

kisar cili kering, bwg dan belacan
masukkan semua bahan dlm periuk
tambah air secukupnya
tambah garam
biarkan mendidih

(leh gak tambah ngan hirisan timun yg dipotong serong atau bendi)








Monday, 3-Aug-2009 01:42 Email | Share | | Bookmark
nasi beriani udang

 
 
 
View all 5 photos...


salam...n morning..
monday come again..huhuhuhu...hadapilah dgn hati yg cekal
(aku ni yg x berapa segar sebanrnya ari ni..)
ok lah..kita terus la ke tajuk yg tertera...nasi beriani udang
lepas tertengok fp http://marlida.fotopages.com mmg tingin sgt nk wat nasi beriani udang ni
tp..bila nk wat semalam, x bwk blk lak resepi ida..
so, semalam main belasah je la mcm dlm peket rempah beriani tu...
rasanya lebih kurang sama je cara wat nasi beriani ni
kite wat ayam masak madu (pun mcm ida gak, tp x wat dalca..sbb bukan nk mkn sgt pun kalau masak byk2..so, cuma wat acar je sbg tambahan...



nasi beriani udang



resepi nasi beriani udang

bahan tumis:

2 ulas bwg putih-hiris
2 biji bwg merah- hiris
bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis

bahan lain
2 cawan beras
2 cawan air
2 sudu minyak sapi
1 mangkuk kecil udang
1 sudu besar rempah beriani (aku guna rempah faiza)
1/2 cawan susu cair
daun pandan
pewarna kuning
1 kiub ayam
1 sudu jus oren pekat (sunquick)

cara;

tumis bahan tumis sampai naik bau
masukkan rempah beriani yg telah di campur sedikit air
kacau sebati ..masukkan udang
biarkan dlm 2 mnt
masukkan beras yg telah dicuci bersih
kacau skit, masukkan air
masukkan susu cair, daun pandan, kiub ayam dan jus oren pekat
masak dgn api sederhana dan tutup tudung periuk
bila nasi hampir kering, kecilkan api..
bila nasi dh kering, titiskan pewarna kuning (jgn terus gaul)
tutup tudung dan biar 5 mnt sblm tutup api


ayam masak madu




resepi ni dh pernah letak, tp aku letak blk
sbb tukar skit cara

Ayam masak madu

3-4 ketul ayam- gaul garam, bwg putih, bwg merah tumbuk dan serbuk kari- digoreng

bahan A:

2 ulas bwg putih-tumbuk
2 ulas bwg merah-tumbuk
1 sudu kecil rempah kari ayam
2 sudu cili kisar
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram

(satukan semua bahan ni ngan air skit)

3 sudu madu- (nk manis, tambah lg)
1/2 sudu teh minyak bijan
1 biji bwg besar- hiris bulat
2 ulas bwg putih- hiris
1 biji cili merah- hiris

cara:

tumis semua bahan hiris
pastu masukkan bahan A sampai naik bau
pastu masukkan semua bahan lain
masuk air skit..n perasakan dgn garam
last sekali, masukkan ayam yg tlh digoreng td..gaul sebati.




acar timun



resepi acar timun

1 biji timun
1 biji lobak merah
1 biji cili merah
2 ulas bwg putih- belah 2
1/2 biji bwg besar- hiris
1/2 sudu biji sawi
1 sudu cili kisar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 hiris air limau nipis/ 1 sudu besar cuka
1 sudu teh gula
cara:

hiris timun dan lobak merah memanjang
(timun ambil bahagisn luar je, bijik x mo)
cili merah belah 2, buang biji, potong memanjang gak
rendam semua ngan air garam dlm 15 mnt

tumis bwg putih, biji sawi dan bwg besar
masukkan cili kisar, gula, serbuk kunyit dan air limau nipis
masukkan garam dan sedikit air
biarkan 1-2 mnt
toskan timun, lobak dan cili td..(bilas ngan air biasa)
masukkan dlm bahan tumisan
biarkan sebentar
(x yah lama sgt...dlm 1 mnt je)






pasta spiral goreng udang



resepi pasta spiral goreng udang

1 cawan pasta- rebus hingga lembut dan toskan
1 biji telur
2 sudu minyak zaitun/ minyak jagung
1/2 labu bwg besar- cincang
udang, sotong
halia- cincang
cili api/ cili merah
1/2 biji tomato- buang kulit, cincang
1/2 kiub ayam maggi

cara:

tumis bwg besar dan halia hingga wangi kemudian masukkan udang, sotong dan tomato
biarkan selama 5 mnt kemudian pecahkan telur, biarkan separuh beku sblm digaul
masukkan 1/2 kiub ayam dan pasta
kacau sebati..





[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net