~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Sunday, 6-Sep-2009 23:32 Email | Share | | Bookmark
lauk bazar n almond london cookies

 
 
 
View all 9 photos...


salam!!!!

huuuu...lama x update ni
agak kebizian dan sebenarnya...x byk benda nk di update
rutin aku mcm biasa...ngan cookies
nk masuk entry cookies pun...dh aku letak sblm ni
tak kan nk ulang2 kan..sbb cookies yg sama je...heheheh

tp...disebabkan umah agak berabuk...aku nk wat la pencucian skit ari ni
so, masuk je la pic apa yg sempat diambil
aku dh kurang masak kebelakangan ni..sbb agak sibuk
kalau entry masak2..mungkin sambung pas raya blk la kot...huhuhuhu
so..jom tgk apa yg aku nk merapu kat bwh...



lauk2 yg beli kat bazar minggu lepas...
pertama kali aku jejak bazar utk thn ni
tu pun sbb encik garpil cuti...dia nk singgah
kalau aku...x layannn...
dlm menu tu, sup tulang tu je yg aku masak



taraaaa....dh lama ngidam nk makan sup tulang
pastu ada org jual tulang lembu ni kat opis
apa lagi...beli je la
blk rebus dkt 3 jam..
tp puas ati...mkn dgn bernafsu sekali..hua...hua...hua...

Quote:

resepi sup tulang

Bahan-bahan

2 kg tulang lembu/ tulang kambing/ tulang rusa (jgn tulang manusia ye..!)
5cm halia
6 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
3 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
7 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 sudu makan rempah sup atau 1 bungkus sup bunjut (kite lebih suka rempah sup)
air secukupya untuk merebus tulang
garam dan serbuk perisa secukupnya



Cara Membuat

1) Kisar bawang dan halia. Tumis bahan kisar dan kesemua bahan rempah dengan sedikit minyak sehingga wangi. Masukkan air, tulang dan rempah sup. Rebus tulang sehingga benar-benar empuk.

2) setelah empuk masukkan garam dan gula.(skit je.,..jgn sampai terasa manisnya)

3) Hidang panas ditabur dengan bawang goreng dan daun sup yang dihiris halus.




hehe...close up skit ayam percik encik garpil...



air teh bunga...beli air, dpt ngan bunga2 sekali...ekekekek





projek jap td ni
biskut almond london ni dh buat byk2 masuk balang
bila org nk ambik...baru aku celup coklat...





pic kabur la pulak...layan je la ye...



dh masuk balang



top 3..ekekekekekek
yg aku ambil tempahan almond london ngan tat je...yg coklat oat tu aku punya!!!


resepi almond london klik sini





Monday, 31-Aug-2009 05:28 Email | Share | | Bookmark
edisi bakar membakar

 
 
 
View all 13 photos...


salam...
nape ek ngan fp ni...atau line aku yg wat hal
lambat betul nk boleh update
marahnyer aku!
huhuhuhu....minggu ni, edisi membakar nyer entry je la ye
masak2 kat kuali berkurangan skit...
aktiviti dlm oven je la
sian oven aku
kena belasah cukup2..ekekekekek

2 3 hari lepas terasa2 sgt nk mkn kek cekelat
ada la nampak org jual kat opis tu, tp aku dh penah rasa, x sesuai ngan tekak aku la
pastu semalam lak dpt 1 lg resepi lain skit yg aku x penah cuba
x letak telo tp ganti ngan mayonis...
mungkin org lain dh biasa buat..tp aku amat teruja ngan hasil dia..mmg moist
pastu aku guna 100% oreo coco powder...
huuuu...tu yg itam semacam je
oreo powder ni ada keistimewaa tersendiri
selain kaler dia yg itam legam tu, rasa dia juga rich ngan coklat..
dan bau dia..erm...harum semerbak 1 umah masa tgh membakar

pastu ptgnya lak aku wat dark chocolate oat cookies
huuu...dark gak ni...
tp rangup sesangat..
hasil gabungan n editing beberapa resepi
dan cobaan beberapa kali...
jom...tgk kat bwh...

pastu, ada gak biskut tat nenas
setelah 2 3 kali gak aku edit jemnya sbb rasa x puas ati
ye la, nk kena gak kan seimbangkan rasa masam dan manisnya
seeloknya guna nenas muda...sbb masamnya asli...cuma perlu tambah gula je
selain tu, bulan puasa ni kan byk buah kurma, leh gak hiris2 gantikan jem nenas tu
guna buah prun pun ok
kalau letak kurma atau prun, x yah nk masak dah kan jemnya
terus hiris je...
sape2 yg suka petai, leh gak letak petai..jering ke...
jgn lupa tukar nama
BISKUT TAT PETAI...ekekekekkeke

layan je la gambor
kalau layan aku, mmg mereng skit ari ni...



ni bahan2 yg digunakan utk wat kek



Quote:
dark chocolate moist cake

bahan2

2 cawan tepung gandum
1 cawan dark coklat powder (kite guna oreo koko powder)
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan mayonis
1 cawan gula perang
1 cawan susu pekat- aku boh 1/2 cwn je...
1 1/2 cawan susu segar / air- panaskan
1 buku mentega dicairkan (atau 1 1/4 cawan minyak jagung / minyak masak)


cara:

satukan tepung, serbuk koko, baking powder dan soda- ayak- ketepikan
campur mayonis, gula, butter cair, susu pekat dlm mangkuk pengadun- pukul sebati
kemudian masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit selang seli ngan susu panas
sebatikan semua bahan
bakar ikut suhu oven memasing ye...

topping:

130 gram coklat masakan
1/4 cwn susu cair
2 sudu mentega

(masak semua bahan secara doubled boiled dan curahkan atas kek
ratakan)



saje potong2..n hias2
padahal sendiri nk mkn je...heheheh'





biskut coklat oat odw to oven...



ni hasilnya...very de dark rite
tp mmg aku suggest sgt2..sape2 yg nk wat...try la...gerenti rangup...





dh siap masuk balang...

Quote:
resepi biskut coklat oat

260 gram tepung biskut (red rose)
40 gram tepung jagung
20 gram tepung susu
50 gram serbuk koko (kite guna 100% oreo powder, leh gak campurkan separuh2 koko powder biasa ngan dark koko powder)
1 sudu teh baking powder
(ayak semua bahan2 di atas)

180 gram oat
400 gram mentega
180 gram gula perang- (kisar halus)-rasa manis nya berpada, kalau suka lebih manis, leh letak 200-240 gram
1 sudu teh pure esen vanilla

cara:

masukkan semua bahan ayak dlm bekas dan amsukkan juga oat. gaul rata
pukul mentega dan gula hingga gebu. masukkan esen vanilla dan sebatikan
masukkan bahan2 kering sedikit demi sedikit dlm adunan mentega
uli hingga sebati
(kalau perlu, tambah tepung skit sbb adunan agak lembut. tp kite masukkan jap dlm peti sejuk. so, x de la lembik sgt..kalau tambah tepung, takut adunan jd keras)
bentukkan bulat2 sebesar guli dan leperkan
bakar selama 15-20 mnt

p/s: biskut akan semakin rangup bila sejuk




ni proses menyiapkan tat nenas
jem nenas yg dh siap masak, simpan dlm peti ais dulu
jadi, senang nk bentuk2 kan..



acara menggulung



dh siap gulung tp lom sapu telur kuning
yg dh sapu lupa lak nk snap



dh siap bakar
montel2 je mcm tuannya...



dh siap...masuk dlm paper cup
tp akhirnya aku buang paper cup tu sbb bila masuk balang, x muat 50 bijik...
k la semua...
aku nk beredar dulu ye
sambung main masak2..

Quote:
resepi biskut tat nenas
dari blog princesshayati

BAHAN UNTUK DOH TART:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan mentega (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar gula

BAHAN UNTUK INTI JEM NENAS:

4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan

CARA MEMBUAT DOH TART:

Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula hingga sebati.
Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
Masukkan tepung yang telah diayak & gaul hingga sebati dan lembut.
Panaskan oven.
Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem nenas yg telah siap, kemudian gulung secara perlahan, letakkan di dalam dulang membakar (boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas).
Ulangi sehingga habis.
Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.

CARA MEMBUAT INTI JEM NENAS:

Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
Kacau tanpa henti hingga likat.
Angkat dan sejukkan.




Thursday, 27-Aug-2009 14:39 Email | Share | | Bookmark
entry malas2an

 
 
 
View all 8 photos...


salam semua
tajuk entry ni mmg kena ngan situasiku..huhuhu
bermalas2an..
2 3 hari ni aku mmg kurang skit memasak
tapau lauk kafe je
ari ni encik garpil cuti
aku ajak ke Yummie bakery cari stok mainan..ekekekek
dh ke bangi, dia langsung ajak berbuka kat umah mak cik
odw nk ke bangi...jln jem giler...sampai bangi dln kul 6.30
masuk yummie pun mcm x berapa best sbb masa dh suntuk
dh abis beli barang semua, rushing ke umah makcik, dlm 7 lebih dah masa tu
sampai je..rupanya makcik pun ada tetamu..so, meriah la umah makcik td..
biasa aku buka sorang2 je...nah! ari ni ambik ko! huhuhuhu
pic pun x byk yg snap..
mcm malu lak kat umah org kan
ada la 2 3 hasil snap dari anak2 makcik





bihun sahur pg td..



masa ni odw gi umah makcik
ujan lebat, pastu jem giler
tension je



masing2 nk pertahankan pendapat memasing
ekekkeke
aku..tengok je...



mana aku????
huhuhuhu
nampak le skit tudung itam tu
kali ni x mo interprem diri..



lauk pauk dan kuih muih yg makcik masak sorang2
kitorang gi mkn je...huhuhuhu





blk dr umah makcik dia kat bangi, garpil singgah tapau sate kajang lak...






bahan2 kuih yg beli td...
ni sekadar tambah2 stok..bulan lepas dh beli byk...

ok...sekian dulu utk ari ni...
selamat berpuasa..





Sunday, 23-Aug-2009 12:33 Email | Share | | Bookmark
entry lagi...

 
 
 
View all 13 photos...



salm semua...
2 ramadhan dh pun berlalu
esok baru le nk merasa puasa kat opis...
2 hari ni puasa kat umah je...semua ok je la kan...
nk update dr pg td tp line mcm lembab skit ari ni
dh mlm ni baru ok skit...
ni pun x tu la lepas ke tak nk update ni...
mcm biasa la ye...entry ramdhan ni, x sah le kalu x de pic makan2
wpun hanya seadanya, sbb aku berbuka sorng2 je...garpil buka kat tempt keje, tp aku tetap nk uplod gak..ehehehehhe



ptg semalm sempat gk aku wat biskut
mungkin ada yg kt masih awal, tp takut x sempt nk siapkan beberapa tempahan
tp biskut semalm bukan biskut tempahan tp sesaja je ketagih nk membakar..huhuhuh

dah lama teringin nk mkn kerabu sotong
semalam baru le merasa....
mmg kena ngan selera aku
masam pedas...
simple je la lauk semalam..bakar ikan cencaru, wat kerabu sotong...
pastu ingat nk wat air asam utk cicah ikan bkar, sekali belacan lak abis
sib baik ada budu sebagai penyelamat...











kerabu sotong dlm proses



dah siap gaul dah

Quote:
resepi kerabu sotong

sotong secukupnya

2 biji limau ksturi- ambil airnya

bahan hiris:

bunga kantan
daun kesum
bawang besar
cili merah
cili api

cara:

sotong potong bulat2
rendam dlm air mendidih (bukan rebus tau..rendm atau celur je..dlm 5 mnt)
pastu masuk dlm mangkuk
masukkan semua bahan lain dan gaul
tambah garam dn perasa lain
(leh gak letak sos ikan tp aku x letak sbb x reti nk cari yang halal)






agar2 sirap utk encik garpil..dia x suka yg campur2..nk yg merah je..

ni lak menu berbuka td..(ramadhan ke2)



Quote:
bendi goreng bercili

5-6 biji bendi
1/2 kiub ikan bilis

bahan tumbuk:

2 biji cili merah
2-3 biji cili api
1 sudu besar udang kering- (kalau x letak, gantikan ngan belacan atau ikan bilis)
1 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah

cara;

bendi dihiris serong
tumis bahan tumbuk
tambah air skit je, pastu masukkan kiub ikan bilis
masukkan bendi, gaul rata. biarkan 1-2 mnt
(kalau lama sgt nanti bendi berlendir)







biskut yg wat semalam
ni lom bakar



sebenarnya biskut ni aku x tau nama apa
adunan sebenar aku guna adunan samprit
tp aku tambah serbuk badam
so, rasa dia rangup gitu
mungkin leh tukar nama samprit badam kot
atau samprit rangup
huhuhuhu (leh ke?)




Quote:
resepi biskut samprit rangup

250 gram butter
100 gram gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu kecil vanilla (aku tambah lagi 1/2 sudu kecil serbuk vanilin)
3 sudu besar susu tepung (leh tambah atau kurangkan sesuka hati)
60 gram serbuk badam
50 gram tepung kastard
120 grm tepung jagung
120 gram tpg gandum- kena adjust sendiri, msuk skit2 sampai adunan leh dikepal, tmbh tpg skit kalu masih lembik tp jgn sampai keras
2-3 titik pewarna kuning- optional
2-3 sudu serbuk koko- leh lebih kalo nak tambah warna kokony terang, x yah letak kalau nk kuning je

cara:

pukul mentega dan gula hingga sebati
kemudian masukkan esen vanila, pewarna kuning, serbuk badam, tpg jagung dan tpg kastard sedikit demi sedikit
pastu baru masukkan tpg gandum, skit2 sampai adunan leh di jemput
asingkan 1/3 dr adunan dan masukkan serbuk koko
ambik adunan kuning, leperkan, ambik pulak adunan koko, letakkan dlm adunan kuning dan tutup
pastu masukkan dlm acuan samprit
hias dengan coklat rice
(adunan kuning perlu lebih byk dr adunan koko)




acuan yg aku guna





ok..sekian dulu...selamat meneruskan puasa..



(bagaimana pulak mood anda ketika puasa ni.. )




Tuesday, 18-Aug-2009 01:07 Email | Share | | Bookmark
entry di ambang puasa

 
 
 
View all 9 photos...
salam...dah lama rasanya x update fp ni
bdn x berapa sihat
so, dok layan tdo je la
masak pun jarang2 dh skang ni
kalo kt umah, lapor je, aku bedal je buah
huhuhuhu...

tp wbpun, ari khamis ari tu, aku gagahkan diri gak gi klinik kesihatan putrajaya
selama ni asyik melawat klinik swasta je
mcm x puas ati lak
tp aku gi klinik bukan sbb megren, tp sbb batuk aku yg x de kesudahan ni
dh hampir 3 bulan
lamakan!
doc pun dgr cuak je aku kata 3 bulan, dia wat x ray..2 kali gak dia ulang tayang
tp konpem x de apa2 masalah berkaitan peparu
so, doc wat kesimpulan, aku mungkin ada alahan
aku lak, mcm sependapat ngan ida, mungkin sbb toksin...
so, khamis n jumaat tu, aku berehat la kt umah..demam pun ada skit...

ats saranan ida ==>> http://marlida.fotopages.com/ ..aku dh mula
wat detox ngan buah2
wpun x berapa nk jaya...tp aku dh cuba
ari ahd lepas, seharian makan buah, minum jus je
thanx ida..kalo ida x tegur ari tu, sampai skang aku masih terleka ngan ubat2...
huhuhu
ingat nk teruskan utk 3 hari, tp semalam dh x tahan...mkn gak la nasik...
kena gak ikut ketahanan bdn sendiri kan...
harap2..pas ni boleh buat lagi...

yg kat bwh ni, ada antaranya menu minggu lepas, n ada gak menu ari minggu...
kita scroll down je la ye...



ni nama dia kek keju pandan...(sbb aku letak paste pandan tu terlebih, bau dia pun cam terlebih sudah)
resepi aku copy dr kak hanaz lagi...huhuhuhu...
kek keju perisa pandan, atau kek pandan perisa keju.. hentam je la..yg penting, ada rasa keju, n ada bau harum pandan



resepi kek keju pandan (copy dr kak hanaz..ampun ek kak...huhuhu)


Quote:
SLICE CHEESE CAKE PANDAN


Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

4-5 keping slice cheese (tambah beberapa keping lagi utk rasa lebih cheese)
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
2 sudu teh esen pandan
sedikit pewarna hijau

Cara-cara

1-- potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar

2-- kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

3-- masukkan butter dan kacau hingga larut, masukkan esen pandan dan pewarna hijau. tutup api dan sejukkan sebentar.

4--asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi,

5-- masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul

6--akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .

7-- bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya






buah epal n keret ni aku potong2 nk wat jus
tp pas jd jus, aku dh lupa ingatan, terus je minum x sempat ambik pic
huuhuhu....



ni menu ari sabtu..n aku panaskan bw hingga ke ari ahad, sbb ahad tu aku mmg x masak apa...tgh 'posa buah'...heheheheh
ekekekek...encik garpil blk, siap qry lagi..''kari semalam?''
huhuhuhu...aku pun dgn sukacitanya, goreng telo, wat sayur
panaskan kari tu...
sib baik dia makan je...huhuhuhu
x susah jaga makan encik garpil tu...ada telo ngan kicap pun dh ok...

Quote:
resepi kari daging

½ kg daging
1 senduk minyak masak
1 labu bawang – tumbuk
3 ulas bwg putih- tumbuk

bahan tumis

3 ulas bawang putih – hiris
2 biji bwg merah- hiris
2 kuntum bunga lawang
kulit kayu manis
4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
2 tangkai daun kari

sebungkus kecil rempah kari daging (aku campur 1/2 bungkus rempah babas + 1/2 bungkus rempah cap O)- campur air skit, masukkan bahan tumbuk td, jdkan pes
1/2 cwn santan- aku guna yg kotak je
1 cawan air/ santan cair- aku guna air je sbb x suka santan byk sgt
2 biji ubi kentang besar- belah 4
2 biji cili merah
1 biji tomato


Cara-cara

1. hiris daging nipis2
2. Panaskan minyak di dalam periuk.
3. Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
4. Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
5. Tuangkan sedikit air ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
6. Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
7. Masukkan pula santan cair/ air, cili merah dan tomato dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk dan tomato hancur.
8. Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
9. Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.




sayur campur



sandwich pg td..kenyang gila mkn ni...



Quote:
sandwich scrambled egg

3 keping roti gandum penuh
2 biji telur
1 sudu mentega
2 sudu susu cair
1 sudu mayonis
1 biji tomato- hiris bulat2 n nipis2
2-3 helai daun salad
1 kpg keju- optional
sedikit garam

cara;

panaskan mentega
masukkan susu dan sedikit garam kedalam telur- pukul2 skit
goreng n hancur2 kan
angkat dan masukkan dlm mangkuk + mayonis..kacau2 skit- ketepikan
sapukan roti ngan mentega skit
ambik telur td, bahagi 2...separuh letak atas roti
lapiskan ngan tomato dan salad
letak keju
tutup ngan sekeping roti..
masukkan telur selbihnya atas roti td..letak lg tomato n salad
tutup lg ngan roti
tekan skit biar semua menyatu
potong roti pada 2 bahagian..




ekekekekek...ni bendera yg berkibar di balkoni rumahku
2 3 hari lepas, mcm nk pecah umah aku kena ketuk
rupanya org dtg bg bendera soh gantung kat balkoni....
(aku x pasti sape org tu, org BPH atau ajk blok sbb aku x pernah bergaul mesra ngan org situ...huhuhuhu..tp dia siap tick nama aku dlm list tu)
blknya, encik garpil pun ambik kayu mop, ikat bendera tu
(mopnya dh x de, aku dh buang sbb buruk, tinggal kayu je...)







[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net