~sepanjang jalan kenangan, dari jejak langkah pertama~

By: de nuanza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 15-Oct-2010 01:38 Email | Share | | Bookmark
entry bisu

 
 
 
View all 6 photos...






Thursday, 23-Sep-2010 01:45 Email | Share | | Bookmark
rona roni aidilfitri

 
 
 
View all 21 photos...
selamat hari raya
wpun dh pertengahan syawal..tp masih bersisa kan suasana raya...eheheheh...
ingatkan dh malas nk update fp ni sbb lembab...tp x leh nk wat camana..rasa gak nk update...eheheheh...sekdar meninggalkan sedikit kenangan pada syawal 2010 ni..

so..jom tgk gambar raya yg x seberapa...kalo nk masuk semua, maunya runtuh fp ni kang...

yg ni gambar pada raya pertama kt umah mentua di kubu gajah..











ni yg masa kat aloq staq..dh x pakai baju raya..huhuhu









ni lak sekitar makan2 skit kt umah antara kekawan netlog n fp..
jamuan kecik2 je...minum2 petang..huhuhu





menu laksa n soto...




begedil cubaan pertama..huu...



soto pun pertama kali wat gak ni...





yg ni jamuan mkn antar kawan opis n sedara mara...jamuan kecik gak ni..nk wat besar2 x muat umah lak kang



rendang ayam n kuah kacang wat sendiri
nasi impit ngan lemang beli yg segera n rebus kt umah



nasi beriani masak sendiri..
main hentam2 je...
nk yg sedap, pi la mkn kat JM..huhuhu




laksa x leh lupa la...trade mark tuan umah..hahahah



gambar lain to be continue ye..huhuhu


Thursday, 15-Jul-2010 02:08 Email | Share | | Bookmark
Putrajaya Floria 2010

 
 
 
View all 12 photos...
salam...
sekian lama aku membisu ..huuuuu
rindu banget...
pada yg bertanya khabar, bukan aku nk lari dr fp...
tp line kt umah x mengizinkan utk aku update
langsung x mo kuar ape2...
tp pelik, kalau blog ok lak..laju je...fb pun sama...elok je leh upload...
so, skang TERPAKSA la curi masa kt opis skit utk update...
pada kekawan yg rasa nk menjenguk (kalau la), leh la gi kt blog aku

http://www.denuanza.blogspot.com/

blog tu kira selalu gak la berupdate berbanding fp ni...
(tu pun kekadang sepi gak..uhuuuu)
k la...kali ni x de masak2..sbb aku nk kasi warna warni skit fp aku yg agak malap
jemput2 semua, dtg ke putrajaya..kita tgk bunga..jom2..
sesapa yg x dpt g tu,. layan je le pic2 ni
xclusive dari canon ku..uhuuuuu
gambor di snap oleh en garpil
tp mcm biasa le..aku je la jd model...keh..keh

kalau nk tgk yg thn lepas pun ada..

floria 2009 part 1

floria 2009 part 2



























Sunday, 20-Jun-2010 12:06 Email | Share | | Bookmark
berderet2 dan meleret2

 
 
 
View all 17 photos...
salam...
dh lama rasanya x bern3 fp aku nih
asyik kat blog je
bukan ape, line kt umah ni x elok nk update fp
kalau blog laju je bila update
kalau kt opis dh tentu la x sempat nk update ape2...
tp kali ni aku try copy link dr blog...
x leh nk browse satu2 dr fp..sampai esok pun lom tentu menjadi
berderet la kan bila lama x update ni..
jom layan je la

kek carrot walnut
resepi hampir sama mcm kt sebelah
tp aku tempek lg sekali sbb yg ni dh dialih bhs kan



Quote:
CARROT WALNUT CAKE
Sumber: Sifu Suria

Bahan-bahannya:

4 biji telur ~ asingkan putih & kuningnya
1 1/2 cawan ~ minyak sayur atau minyak jagung
150 g~ gula kaster (saya kurangkan jadi 130gm) aku lak boh 100 g je..dh cukup manis dah----> nuanza
150 g~ gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan ~ lobak merah diparut ( jangan diperah airnya)

Bahan-bahan yang perlu di ayak:
250 g tepung gandum
1 teaspoon suduteh serbuk kayu manis ( saya tak letakpun sebab tak suka rasanya)- sama gak..x boh---->nuanza
1 1/2 suduteh baking soda (saya guna 1 sudu teh baking soda aje)- sama ----->nuanza
1 suduteh garam
1 sudu teh baking powder

100 g walnut ~ di cincang (saya bakar dahulu dalam oven sebelum dicincang- memang
sedap letak walnut ni!)- aku guna hazelnut---->nuanza

Cara-caranya:

1. Pukulkan kuning telur (saya guna mixer, pukul sampai kembang sikit).
2. Kemudian masukkan minyak, gula kaster & gula perang, serta lobak merah
yang diparut tadi.(Sekiranya lobak merah yang diparut itu mengeluarkan terlalu
banyak air, buangkan airnya tanpa memerah isi lobak merah tersebut)
3. Masukkan walnut, kacau sebati.
4. Kemudian masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi, kacau sebati.
5. Pukul putih telur di mangkuk lain dengan mixer hingga keras.
6. Masukkan putih telur ini sedikit demi sedikit ke dalam adunan, kacau perlahan-lahan,
satu arah sahaja, sila gunakan spatula atau senduk kayu, tak sebati sangat pun
tak apa asalkan tidak terlebih kacau.
7. Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit atau sehingga masak.

Frosting - aku x wat pun--> nuanza
120 g butter
250 g cream cheese
120 g gula aising

Caranya :
Pukul kesemua bahan hingga kembang dan ringan. Sapukan ke atas kek yang telah disejukkan dan hiasi dengan walnut.

Remarks: Tanpa frosting pun kek ini sedap dimakan...




nasi ayam dh byk kali wat
resepi pun dh ada kt sebelah









dok mai mood meroti lak..eheheheh







bubur pulut hitam utk mkn petang2





Quote:
bubur pulut hitam


3/4 cawan pulut hitam- 2 org je nk mkn
1 cawan santan- aku guna santan kotak + 1/4 cwn air
4 sudu besar gula- lebihkan kalau suka manis
secubit garam
2 helai daun pandan

cara:

masak pulut hingga kembang (pulut tu pecah)
masukkan gula dan garam, biarkan jap
pastu masukkan santan + air (x yah letak air kalau air rebusan pulut tu byk lg)
masukkan daun pandan dan biarkan mendidih- kacau selalu utk elak santan naik kepala






ni kes mencari org jual sambal ikan masin nk mkn ngan nasik lemak x penah jumpa
last2 wat sendiri..puas ati aku mkn sampai 2 hari berturut2




Quote:
sambal ikan masin

ikan masin secukupnya- aku guna 2 keping ikan duri sebesar tapak tgn
1 senduk cili kisar
3 biji bwg merah-tumbuk
2 ulas bwg putih-tumbuk
1 biji bwg besar- hiris
air asam jawa

cara:

potong ikan masin kecil2, rendam jap dan goreng hingga garing- ketepikan
dgn minyak yg sama, tumis bwg besar yg dihiris
bila bwg dah layu, masukkan bwg tumbuk, pastu cili kisar
biar hingga garing dan cili masak
masukkan air asam jawa
masukkan ikan masin
rasa dulu sblm masuk garam sbb biasanya sambal dh jd masin bila masuk ikan masin...






ada jagung dh agak 2-3 hari dlm peti
last2 wat nasi jagung





Quote:
nasi jagung

2 cawan beras
1 cawan jagung
2 cawan air
1/4 cawan susu cair
1 biji tomato- cincang
1 sudu besar serbuk kari + 1 sudu besar rempah kurma- campurkan ngan air jdkan pes
2 helai daun pandan
1 kiub pati ayam

bahan tumis-

3 sudu besar mentega / marjerin
2 biji bwg merah- mayang
2 ulas bwg putih- mayang
kulit kayu manis, bunga lawang
sedikit halia- hiris

cara;

basuh beras dan toskan-
panaskan periuk nasi atas api dan masukkan mentega
bila dh panas, masukkan semua bahan tumis
bila agak layu dan kekuningan, masukkan pes rempah
kemudian masukkan beras dan jagung diikuti semua bahan lain
alihkan ke periuk elektrik atau dibiar di atas dapur gas hingga masak





makan ngan ayam masak merah





ok la...dh byk lak rasa
nti samb lg di lain n3...



Tuesday, 8-Jun-2010 06:31 Email | Share | | Bookmark
udang masak lemak cili api + karipap daging

 
 
 
View all 5 photos...
salam...hai2..ehehheee
kesian la nengok fp aku ni...makin terabai dek tuannya sendiri
sejak ada blog ni, makin suram lak yer...
tak pe2...ari ni aku update wpun x de citer best pun
mcm biasa, makanan je la..tu pun sekadar ada..yg biasa2 je

2 3 hari lepas aku demam
pas baik je demam terus rasa nk makan karipap..uhuuuu
tingin lak dh mlm...mano nk cari
kena la buat sendiri
bahan lak semua ada, jalan je la..
tp kali ni aku tukar intinya, biasa letak serbuk kari, aku boh serbuk sup
aku penah terbaca kt dlm fp ni, ada seseorg yg buat karipap letak serbuk sup
tp aku ilang ingatan ..x ingat sape kah gerangan org itu
kalau org berkenaan terbaca n3 ni, sila lapor diri k
sbb kite nk kasi karipap seketui...ekekekke
mmg best gak letak serbuk sup ni
best lg bila hiris daun sup byk2
pastu letak daging byk22...
nk best lg??? hiris cili api..keh2
sbb aku dh terbiasa pedas, letak serbuk sup mana le nk pedas kan
kena la ada tambahan cili api...
mmg layannnn



kaler intinya agak kekelabuan, x mcm selalu kemerahan kan...tp mmg best!



ni la intinya yg sambil masuk dlm perut karipap, sambil gak masuk mulut aku
best sbb byk daging..keh..keh



Quote:
karipap daging

3 cawan tepung gandum (aku guna 2 cawan tpg biasa + 1 cawan tepung red rose)
2 sudu besar mentega
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh garam- larutkan dlm 1 sudu air panas
1/2 cawan air sejuk (dr peti ais)

cara:

masukkan tepung dlm bekas besar
panaskan mentega dan minyak hingga cair...
pastu curahkan dlm tepung td...
biarkan jap..pastu gaul2kan dgn tgn sampai jd cam serbuk roti
pastu masukkan air garam
masukkan air sejuk skit2 sambil uli
sampai semua adunan menyatu dan x lekat pada jari
jumlah air tu lebih kurang la...mungkin kena lebihkan atau kurangkan...
pastu canaikan, terap bulat (aku terap guna gelas bulat je..uhuhuhuhu) dan canaikan lagi bg bujur skit
letak inti..kelim kemas...
goreng dgn api yg paling kecil....

untuk inti:

3 biji kentang- potong dadu
1 mangkuk kecil daging kisar ( aku guna jenama ramly)- leh ganti ngan ayam
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit halia
3 sudu besar rempah sup (adabi)
sedikit daun sup- hiris halus
1 biji cili merah- hiris halus
4-5 biji cili api- hiris halus- optional sbb nk bg pedas

cara:

tumbuk bwg besar + bwg putih + halia- tumiskan sampai naik bau
masukkan rempah sup yg telah dibancuh ngan air skit
kacau2 jap..daging kisar..pastu masuk kentang
masuk 1 cawan air..kecikkan api...biar sampai kering (kentang empuk)
kalau x empuk, tambah air lagi
pastu tambah garam, daun sup , cili merah dan cili api


ni lak terjumpa udang dlm peti ais umah ku
aku ckp terjumpa sbb aku x hingat bila masa aku beli udang ni..kui2..kui22
tanya en garpil, dia kata bukan dia beli
sape lg yg ada dlm umah ni kan..uhuuuu
pastu tgk segar lg...
mungkin betul petua yg mengatakan bila kuarkan udang dr freezer (masa dia tgh beku), jgn rendam dlm air
biar dia lembut sendiri...
aku akui! pas udang tu lembut dr ais, nampak ia tetap segar!
sbb suhu udang tu normal secara semulajadi...



resipi ni mmg x gunakan bwg
pastu aku ganikan daun kunyit ngan daun limau purut
wangi gitu..
pastu letak cendawan...aku suke cendawan!

Quote:
udang masak lemak cili api + cendawan- senang giler!

semangkuk udang
1 cawan santan
7-8 biji cili api- tambah atau kurangkan ikut tekak sendiri
kunyit idup- besar ibu jari
1 peket cendawan
1 keping asam keping
1 batang serai - dititik
2-3 helai daun limau purut / 1 helai daun kunyit

cara:

tumbuk cili api + kunyit sampai lumat
campurkan semua bahan ke dalam periuk / kuali
renehkan dengan api kecil sambil kacau
tambahkan garam dan akhir sekali masukkan daun limau purut
mendidih je terus tutup api




ok..dh le merapu kt sini...moh le kita samb wat kijer..ehehehhe
babai!


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net